25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 18:21
No menu items!

Dosarul procurorului pocherist, trimis la DNA după dezvăluirile Sursa Zilei

spot_img

Margarit George_procuror

Parchetul General a decis că nu este de competent să-l ancheteze pe procurorul George Mărgărit, chiar a doua zi după ce Sursa Zilei a dezvăluit în exclusivitate că procurorul a pierdut la pocher 100.000 de euro din fondul de flagrant al DIICOT, dar și din sumele indisponibilizate în cauze instrumentate de această structură.

Dosarul a fost trimis, miercuri, Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru că procurorii Parchetului General s-au hotărât că nu-l pot pune sub acuzare pe Mărgărit pentru delapidare, aşa cum fusese iniţial încadrată plângerea conducerii DIICOT, fapta acestuia putând fi încadrată, conform normelor penale în vigoare, doar ca abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiune prevăzută de Legea privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupţie (Legea 78/2000).

Dosarul care-l viza pe procurorul George Mărgărit fusese înregistrat, cu o săptămână în urmă, la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, la sesizarea DIICOT.

Infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Legea 78/2000
art. 13 indice 2

După dezvăluirile Sursa Zilei, specialiștii în Drept Penal au putut identifica, în istoria recentă a justiţiei româneşti, un singur caz care se aseamănă cu situaţia generată de procurorul George Mărgărit. Un poliţist care şi-a însuşit o sumă de bani după o percheziţie, în anii 2000, a fost scos de sub urmărirea penală de procurori, întrucât nu erau întrunite elementele infracţiunii de delapidare – poliţistul nu dispunea/administra suma respectivă, aşa cum cere Codul Penal.

Sursa Zilei a dezvăluit, marţi, în exclusivitate, că procurorul George Mărgărit, încadrat până la 1 noiembrie la Biroul DIICOT Buzău, a pierdut 100.000 de euro din fondul de flagrant, dar şi din banii indisponibilizaţi în cursul unor anchete, la jocuri de noroc, respectiv, pocher online. După ce neregulile au fost descoperite în urma unor verificări dispuse de conducerea DIICOT, George Mărgărit a cerut el însuşi să-i fie revocat mandatul la DIICOT şi s-a reîntors, tot ca procuror, la Parchetul Judecătoriei Buzău.

Mihaela Chiper