joi, 1 octombrie 2020 - 14:29

Dosarul “OUG 13”. Teodor Meleșcanu, al treilea ministru audiat la DNA

Ludovic Orban: ”Restaurantele se pot închide”

Numărul ridicat de cazuri de infectare cu noul coronavirus determină autoritățile să ia noi decizii cu privire la restaurante. Premierul Ludovic Orban susține că restaurantele se pot...

BERD înrăutățește estimările privind evoluția economică a României

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2020 şi în 2021, ca rezultat al crizei...

Noile haine ale războiului: Șeful armatei britanice acuză Rusia că minte despre vaccinul COVID

Rusia încearcă să destabilizeze țările din întreaga lume prin însămânțarea dezinformării cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului care este distribuită rapid pe rețelele sociale,...

Premierul Orban critică Ministerul Sănătății, pentru prima dată în criza sanitară

Premierul Ludovic Orban a lansat, joi, săgeți la adresa Ministerului Sănătății, spunând că nu înțelege de ce secția Covid de la Spitalul bucureștean Witting...

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, s-a prezentat marți la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care se fac cercetări privind OUG 13/2017 de modificare a Codurilor penale.

Audiat în calitate de martor, Meleșcanu a declarat că responsabilitatea sa în privința OUG 13 se referă la problema includerii în legislația românească a unor prevederi ale UE, fapt pentru care poate da explicații, adăugând că, din punctul său de vedere, a fost respectată procedura.

Ministrul afacerilor externe a precizat că a avizat OUG 13 “în contextul introducerii în legislația română a unei directive a Parlamentului European și Consiliului Europei”.

Întrebat dacă fostul ministru al justiției Florin Iordache i-a prezentat pe larg care sunt semnificațiile și consecințele ordonanței, Meleșcanu a răspuns: “Nu. Mi-am explicat eu pe larg, că știu să citesc”.

Ministrul a menționat că a citit întregul act normativ, însă de competența sa era doar prevederea referitoare la directiva europeană.

Am dat avizul pentru că (…) se traduceau în legislația română prevederi ale unei directive a Parlamentului European și Consiliului Europei și trebuia să fim în acord cu această traducere“, a adăugat Meleșcanu.

Teodor Meleșcanu a arătat că s-a consultat cu subalternii săi din MAE cu privire la avizul dat pe respectivul act normativ. “În mod normal, orice aviz pe care îl dă ministrul de externe se face pe baza unei analize, (…) care este semnată de toate persoanele competente”, a punctat ministrul.

Despre faptul că responsabilitatea i-ar aparține ministrului justiției, chiar dacă și el a dat avize, șeful diplomației române a spus: “Responsabilitatea îmi aparține mie pe problema includerii în legislația română a unor prevederi ale UE. Atât și pentru asta sunt gata să dau explicații”.

“Actele juridice nu se referă la anumite persoane, se referă la anumite categorii de infracțiuni”, a afirmat Meleșcanu, întrebat dacă OUG 13 ar fi fost menită să favorizeze anumite persoane. El a adăugat că, din punctul său de vedere, procedura a fost respectată în cazul acestei ordonanțe de urgență.

“Ordonanța era pe site de zece zile, așa că, la un moment dat sau altul, trebuia să intre pe ordinea de zi”, a mai spus Teodor Meleșcanu, întrebat despre momentul în care s-a știut că actul normativ va fi introdus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. El a subliniat că este necesară adaptarea legislației la deciziile CCR.

“Din punctul meu de vedere, consider că este un act necesar, întrucât CCR a declarat ca neconstituționale unele prevederi de la infracțiunea de abuz în serviciu. Era normal să se facă un efort pentru a se adapta legislația la deciziile CCR”, a explicat ministrul.

Meleșcanu a susținut că se justifica urgența adoptării respectivei ordonanțe: “În condițiile în care avem un vid legislativ datorită faptului că în 45 de zile nu au fost puse de acord prevederile din Codul penal cu hotărârile CCR, da, se justifică”.

Întrebat dacă Guvernul și PSD ar trebui să țină cont de “vocea străzii”, Teodor Meleșcanu a spus că ordonanța a fost abrogată.

“E vorba de un fenomen care este relativ nou și e o premieră, cred că nu numai pentru noi, ci în general la nivel european. Este ideea de manifestații care nu au caracter politic evident și care se fac pe baza unei mobilizări pe mijloacele de socializare. Nu există organizatori, nu există autorizații, nu există nimic, dar oamenii își exprimă o anumită nemulțumire și în țara noastră cred că au dreptul”, a declarat ministrul de Externe.

Luni, și ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, s-a prezentat la DNA, unde a fost audiată, în calitate de martor, în dosarul în care se fac cercetări privind OUG 13/2017.

Săptămâna trecută, s-au prezentat la DNA și secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, și ministrul pentru relația cu parlamentul, Grațiela Gavrilescu, ei fiind audiați de procurori în dosarul privind Ordonanța 13.

Anterior, au fost audiați la DNA, în același dosar, procurorii Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima, foști secretari de stat în Ministerul Justiției.

La începutul lunii februarie, DNA confirma faptul că s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative și că se efectuează acte procedurale.

Ministerul Justiției preciza că a primit o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale, precum și cu proiectul de lege referitor la grațiere.

R.D.

Cehia revine, de luni, la starea de urgență

Cehia va intra de luni în starea de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, a anunţat miercuri ministrul sănătăţii, Roman Prymula, ca...

Propuneri redundante făcute de ministrul Predoiu transformă modificarile legilor Justitiei în acte pur politice

Unul dintre predicatele cu care ministrul Cătălin Predoiu justifică modificările din pachetul de legi ce privesc Justiția arată că guvernul și-a propus să trateze...

O nouă anchetă la Biroul Electoral Sector 1, după apariția imaginilor cu persoane care umblă la sacii cu voturi / VIDEO

Poliția și Parchetul pe pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au anunțat o nouă anchetă la Biroul Electoral Sector (BES) 1, după ce, miercuri seara,...

O nouă firmă pe Bursa de la București: Holde Agri Invest intră joi la tranzacţionare pe Piaţa AeRO

Acţiunile societăţii de agribusiness Holde Agri Invest (HAI) vor intra joi la tranzacţionare pe Piaţa AeRO din cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al...

Economica: Racordarea la gaze va fi gratuită și pentru mare parte dintre firme, nu doar pentru persoanele fizice

Noul regulament de racordare la rețele de distribuție a gazelor naturale, aflat momentan în dezbatere publică, va face gratuită racordarea și pentru o parte...