9.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 0:46

Dosarul nuclear iranian: ONU aprobă acordul

spot_img

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au adoptat în unanimitate proiectul de rezoluţie elaborat în contextul acordului nuclear cu Iranul

rusia critica raportul onu

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni în unanimitate o rezoluție care sprijină acordul din domeniul nuclear semnat de Iran și marile puteri și pregătește ridicarea sancțiunilor internaționale care asfixiază economia iraniană, relatează AFP și Reuters.

Acordul istoric cu Teheranul a fost încheiat marți la Viena de cele cinci state membre permanente ale Consiliului (SUA, China, Rusia, Franța și Marea Britanie), plus Germania.

Acesta prevede o ridicare progresivă și condiționată a sancțiunilor, în schimbul garanțiilor că Teheranul nu va dezvolta arma atomică.

Conform termenilor rezoluției, Consiliul de Securitate “aprobă” acordul de la Viena, “cere cu insistență ca el să fie aplicat integral conform calendarului adoptat” de negociatori și face apel la statele membre ale ONU să faciliteze aplicarea lui.

Consiliul însărcinează Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să “treacă la verificările și controalele necesare ale angajamentelor nucleare asumate de Iran”, precum limitarea numărului centrifugelor sale sau al stocului de materie fisionabilă și cere ca Iranul să “colaboreze pe deplin” cu AIEA.

Imediat ce Consiliul de Securitate va primi un raport al AIEA care constată că programul nuclear iranian este total pașnic, cele șapte rezoluții adoptate de ONU din 2006 pentru a sancționa Iranul “vor fi abrogate”.

Aceste rezoluții interzic comerțul cu bunuri sau servicii legate de activități nucleare iraniene, îngheață bunurile financiare ale personalităților și ale societăților iraniene și impun embargouri privind armele convenționale și rachetele balistice.

Cele două embargouri vor rămâne totuși în vigoare, cinci ani în primul caz și opt în cel de al doilea.

Dacă Teheranul încalcă unul sau altul dintre angajamentele sale, Consiliul va putea restabili întreaga gamă de sancțiuni aproape automat.

În replică la adoptarea rezoluției de către Consiliul de Securitate, un comandant din cadrul Gardienilor Revoluției, Mohammed Ali Jafari, a declarat că textul este inacceptabil, potrivit agenției Tasnim.

R.D.