15.9 C
București
duminică, 28 mai 2023 - 5:39
No menu items!

Dosarul Mondialului de fotbal din Qatar: Sony cere o investigație asupra acuzațiilor de corupție

spot_img

Primele rezultate ale investigației oficiale sunt așteptate săptămâna viitoare, la o reuniune a FIFA din Brazilia

qatar

Federația Internațională de Fotbal – FIFA se află sub o presiune tot mai mare în legătură cu decizia controversată de a atribui organizarea Cupei Mondiale din 2022 statului Qatar, în contextual unor acuzații de luare de mită, potrivit BBC.

Sony, unul dintre principalii sponsori ai FIFA, a cerut derularea unei ”investigații potrivite” asupra acuzațiilor de corupție din procesul de atribuire. Qatar a primit dreptul de organizare în decembrie 2010.

Recent, vicepreședintele FIFA Jim Boyce a afirmat că va sprijini ideea reluării procesului de vot, în cazul în care acuzațiile de corupție sunt dovedite.

Publicația Sunday Times a afirmat recent că Mohamed bin Hammam, fost vice-președinte al FIFA din partea Qatarului, a plătit 3 milioane de lire sterline către alți oficiali din FIFA pentru a-și asigura sprijinul în campania pentru Cupa Mondială din 2022. De asemenea, Bin Hamman ar fi facilitat contracte și alte înțelegeri, prin relațiile sale cu familia regală din Qatar.

Bin Hammam a fost scos din lumea fotbalului în iulie 2011, după ce a fost găsit vinovat de tentativă de mituire, în procesul de alegere a președintelui FIFA, din acel an. Această sancțiune a fost anulată însă după un an de Curtea de Arbitraj Sportiv, care a afirmat că nu există suficiente probe. Ulterior, FIFA l-a exclus din nou definitiv pentru conflict de interese, din perioada în care Bin Hammam era președinte al Confederației Asiatice.

S.Z.