20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 4:22
No menu items!

Dosarul „Mită la PSD”: Mircea Geoană, în fața instanței UPDATE

spot_img

Dosarul "Mită la PSD": Mircea Geoana, în fața instanței

  • UPDATE

Mircea Geoană a declarat, miercuri, la Judecătoria Sectorului 1, că nu ştie să fi existat o înţelegere între Gheorghe Bunea şi Ioan Niculae privind numirea în funcţii de conducere a unor persoane şi a arătat că trezorierul PSD se ocupa de finanţarea campaniei electorale, nu Bunea.

„Doar trezorierul partidului se ocupă de aceste finanţări ale campaniilor electorale, în mod exclusiv, alături de alte persoane special mandate de PSD, conform legii”, a precizat Mircea Geoană în fața judecătorului.

Întrebat de procurorul DNA prezent la proces dacă INSOMAR a făcut vreo cercetare sociologică pentru el în 2009, în contextul alegerilor prezidenţiale, Geoană a spus că în acel an a avut un contract cu o firmă americană de consultanţă, nu şi cu INSOMAR. Procurorul l-a mai întrebat dacă Gheorghe Bunea i-a vorbit despre omul de afaceri Ioan Niculae, iar Mircea Geoană a precizat că niciodată Bunea nu i-a pomenit de Niculae sau de orice altă relaţie faţă de acesta.

Întrebat de anchetator dacă-l cunoaşte şi dacă s-a întâlnit cu Ioan Niculae, Geoană a declarat că îl cunoaşte din spaţiul public, dar nu a avut nicio întâlnire cu acesta în 2009.

Întrebat de unul dintre avocaţi dacă a purtat în 2009 vreo discuţie cu Gheorghe Bunea privind finanţarea campaniei electorale la alegerile prezidenţiale, Geoană a răspuns: „Nu am avut nicio discuţie cu Gheorghe Bunea Stancu privind punerea în astfel de funcţii a unor persoane, iar o astfel de activitate nu intra în atributele sale (…)Nu ştiu de vreo promisiune a lui Gheorghe Bunea Stancu făcută lui Ioan Niculae privind punerea în funcţii de conducere a unor persoane, pentru că o astfel de afirmaţie nu are nicio legătură cu realitatea”, a mai spus Geoană.

După ce a semnat declaraţia de martor, senatorul şi-a cerut scuze în fața instanţei pentru „neînţelegerea de la termenul precedent” din dosar. Judecătorul a arătat că admite cererea lui Mircea Geoană de scutire a amenzii de 1.000 de lei pentru neprezentarea la proces. Magistratul a menţionat că a constatat că adresa din cartea de identitate a lui Mircea Geoană predată instanţei înainte de audiere nu este aceeaşi cu cea din dosar.

Senatorul Mircea Geoană s-a prezentat, miercuri, în fața magistraților Judecătoriei Sectorului 1 pentru a fi audiat ca martor în dosarul „Mită la PSD”. El a declarat că nu cunoaşte elemente despre acest caz, astfel că va da aceeaşi declaraţie pe care a dat-o şi în faţa anchetatorilor anticorupţie.

Mircea Geoană a spus, la intrarea în sediul Judecătoriei Sectorului 1, că s-a prezentat în faţa instanţei în calitate de martor în dosarul în care liderul PSD Brăila Gheorghe Bunea, omul de afaceri Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum şi Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, sunt judecaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

El a precizat că a făcut acelaşi lucru şi în urmă cu un an, când s-a prezentat în faţa procurorilor anticorupţie pentru a da o declaraţie de martor.

Întrebat dacă ştie să fi existat vreo relaţie de prietenie între Gheorghe Bunea şi omul de afaceri Ioan Niculae, Mircea Geoană a spus că nu cunoaşte acest lucru, precizând că nu ştie detalii din acest dosar. Şi Viorel Hrebenciuc a fost citat să se prezinte la instanţă pentru a da o declaraţie de martor în dosar.

Andrei Tudor