10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 4:53

Dosarul “Mită la Hidroelectrica”: Ioan Mihăilă și Eugen Brădean, trimişi în judecată

spot_img

Mihaila_Bradean_SZ

Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost consilier al ministrului delegat pentru energie Constantin Niţă, și Eugen Brădean, fost director de trading al companiei de stat, au fost trimiși în judecată, miercuri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul “Mită la Hidroelectrica”.

Potrivit DNA, Mihăilă va fi judecat pentru dare de mită, iar Brădean pentru complicitate la luare și dare de mită.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

În rechizitoriul transmis instanței, procurorii arată că, “în cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Mihăilă Ioan, în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica S.A și consilier al ministrului delegat pentru Energie din cadrul Guvernului României, a promis suma de 1.400.000 euro unui alt membru din același consiliu (Remus Vulpescu, denunțător în cauzăn.r.), pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea unui contract bilateral pentru perioadă de 4 ani, prin care Hidroelectrica S.A să vândă o cantitate de 7.012.800 MWh energie electrică societății comerciale Energon Power & Gas S.R.L. Cluj“.

“Cantitatea respectivă de energie urma să fie vândută pentru suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000 euro), ceea ce ar fi reprezentat condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica, respectiv un posibil prejudiciu de 175.000.000 lei în dauna societății Hidroelectrica”, subliniază anchetatorii.

“Promisiunea de dare de mită a fost făcută cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, membru în Directoratul Hidroelectrica S.A și coordonator al Direcției de Marketing Furnizare din cadrul aceleiași companii. Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice”, mai arată procurorii.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Ioan Mihăilă. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Eugen Brădean, mai arată DNA.

Pe 24 octombrie, Ioan Mihăilă și Eugen Brădean au fost arestați preventiv în acest dosar.

R.D.