19.5 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021 - 23:31

Dosarul mineriadelor, aproape de final la CEDO UPDATE

spot_img

Dosarul mineriadelor din 1990 se află aproape de final pe masa Curţii Europene pentru Drepturile Omului. ”Marţi, 13 noiembrie, pe rolul Camerei a III-a a Curţii Europene se află Dosarul ”Asociaţia 21 Decembrie 89 II  –  Mărieş şi Moceau contra României” referitor la mineriadele din 1990. Având în vedere că Dosarul Revoluţiei ”Asociaţia 21 Decembrie 89 I – Mărieş şi Vlase contra României” a fost soluţionat favorabil, în sensul că Guvernul României a pierdut procesul la CEDO, am convingerea că şi de această dată decizia CEDO ne va da câştig de cauză”, a declarat pentru Sursa Zilei liderul Asociaţiei 21 Decembrie 89, Doru Mărieş, vicepreşedinte ARD.

El şi-a exprimat regretul că atât dosarul Revoluţiei cât şi cel al mineriadelor nu au fost soluţionate de instanţele româneşti. (C.C.)

UPDATE: Victimele mineriadelor au primit undă verde să-şi caute dreptatea în instanţele europene

Victimele mieneriadelor din 1990 au de acum înainte cale liberă să-şi caute dreptatea în instanţele europene. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marţi că a fost încălcat articolul 6 din Convenţia Europeană privind drepturile omului în dosarele mineriadelor din 90. Potrivit site-ului instituţiei, a fost încălcat de către instanţele româneşti dreptul la un proces echitabil într-un timp rezonabil. ”Decizia Curţii Europene deschide astfel calea victimelor mineriadelor din 1990 de a se adresa instanţelor europene. Pe modelul dosarului Revoluţiei din decembrie 1989, victimele mineriadelor au posiblitatea să-şi caute dreptatea într-o instanţă europeană”, a declarat pentru Sursa Zilei preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş. Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Camera  a III-a, s-a pronunţat marţi în Dosarul ”Asociaţia 21 Decembrie 89 II  –  Mărieş şi Mocanu contra României” referitor la mineriadele din 1990. Teodor Mărieş şi-a exprimat regretul în context că atât dosarul Revoluţiei cât şi cel al mineriadelor nu au fost soluţionate într-un timp rezonabil de instanţele româneşti, încălcând astfel dreptul victimelor la un proces echitabil. (C.C.)