10.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 19:49
No menu items!

Dosarul „MINERIADA”, trimis în judecată după 27 de ani

spot_img

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, au fost trimişi în judecată, marți, sub acuzația de infracţiuni contra umanităţii, de procurorii Parchetului General, în dosarul mineriadei din 1990, transmite Antena 3.

De asemenea, în acest dosar au fost trimise în judecată şi alte persoane audiate şi puse sub inculpare, de-a lungul timpului.

Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe 15 mai, fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman au fost audiaţi la Parchetul General în dosarul mineriadei din 1990, ambii având calitatea de inculpat şi fiind citaţi în legătură cu extinderea urmăririi penale. 

Ion Iliescu și Petre Roman sunt acuzaţi de anchetatori că au organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic împotriva unei populații civile şi a manifestanților adunaţi în Piața Universității din București între 13-15 iunie 1990.

Reprimarea violentă a manifestaţiei a fost soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Alături de cei doi, în dosar mai sunt urmăriţi penali şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu, dar şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu.

R.D.