9.9 C
București
miercuri, 22 martie 2023 - 7:26
No menu items!

Dosarul „Mineriada”. Ion Iliescu, acuzat de infracțiuni contra umanității

spot_img

Fostul președinte Ion Iliescu a fost citat, luni, la Parchetul General, unde procurorii militari i-au adus la cunoștință că are calitatea de inculpat în dosarul „Mineriada”, fiind acuzat de infracțiuni contra umanității.

Iliescu a refuzat să dea o declarație în fața anchetatorilor.

Avocatul său, Andrei Georgescu, a precizat că fostul președinte a reacționat „foarte bine” atunci când a fost anunțat de procurori că are calitatea de inculpat.

 „Nu a dat nicio declarație. A fost începută acțiunea penală împotriva dumnealui. A căpătat o calitate nouă, aceea de inculpat. Urmează să pregătim apărarea. Acest dosar a fost redeschis în 2014. Este o ordonanță de redeschidere, dată de fostul procuror general Nițu. Trebuie să o evaluăm, să vedem ce este acolo și să vedem materialul de la dosar”, a afirmat avocatul Andrei Georgescu.

În dosarul „Mineriada din iunie ‘90” sunt cercetați penal, printre alții, fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru – fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale și general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

Procurorii militari susțin că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat „un atac generalizat și sistematic”, lansat împotriva unei populații civile, respective, împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

foto: agerpres

R.D.