19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 9:05
No menu items!

Dosarul Microsoft: Unul dintre cei mai mari „încasatori”, dat pe mâna DNA de avocatul Boștină

spot_img

Avocatul Doru Boștină a dat declarații ample la DNA în dosarul licențelor Microsoft, printre numele pomenite de acesta fiind cel al fostului ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu

Bostina Doru

Dosarul licențelor Microsoft, în care procurorii DNA au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva a 9 foști miniștri ai educației și comunicațiilor din guvernele Năstase, Boc și Tăriceanu, a zguduit scena politică.

Acuzațiile anchetatorilor sunt, în general, de abuz în serviciu și luare de mită. Surse judiciare au declarat pentru Sursa Zilei că, pe lângă documentele parvenite în urma cooperării judiciare cu autorități din alte state, dosarul DNA se bazează și pe multe declarații date de diferite personaje din România, în care acestea au recunoscut neregulile din afacerea Microsoft și au și dat detalii despre miniștrii implicați. Unul dintre aceste personaje, spun aceleași surse, este avocatul Doru Gabriel Boștină, audiat pentru un posibil conflict de interese în acest dosar. De numele avocatului se leagă inculparea fostului ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu.

Gabriel Sandu este acuzat, printre altele, că “ar fi pretins de la un avocat suma de 1.800.000 de euro pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft; ar fi pretins şi primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off – shore”.   Ori avocatul despre care este vorba în acuzațiile DNA este Doru Boștină.

Pe de altă parte, se poate observa că pe lista miniștrilor anchetați în dosarul Microsoft sunt în mare parte politicieni care nu mai sunt în prim planul deciziei în partidul din care provin.

Astfel, Ecaterina Andronescu și Dan Nica sunt dintre foștii miniștri susținuți în diferitele guverne de Marian Vanghelie, relația acestuia cu conducerea PSD fiind tensionată în ultima vreme.

Deși fost consilier prezidențial, Daniel Funeriu nu mai are nici un cuvânt de spus în PMP, fiind, alături de alți foști consilieri prezidențiali, în dizgrația Elenei Udrea.

Celălalt fost ministru aflat acum în PMP, Valerian Vreme, nu a contat niciodată din punct de vedere al deciziei politice, el fiind în promovat în PDL de grupul de la Bacău, condus de un alt fost consilier prezidențial, Gabriel Berca. De altfel, când Berca a trecut la PMP, Valerian Vreme l-a urmat imediat.

Șerban Mihăilescu s-a retras de mai mulți ani din prima ligă a politicienilor, în timp ce un al fost ministru PSD, Adriana Țicău, este pupila lui Dan Nica de la Galați.

Singurul personaj influent, dar nu neapărat în PSD, este fostul ministru al finanțelor din guvernul Năstase, Mihai Tănăsescu.

Cristi Ciupercă