15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 7:43
No menu items!

DOSARUL „MICROSOFT”. Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan, în arest 30 de zile

spot_img

Decizia magistraților Curții Supreme nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs

Dorin Cocos_SZ 3

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, și fostul ministru al comunicațiilor Gabriel Sandu au fost arestaţi în dosarul licenţelor Microsoft, de magistraţii Curții Supreme.

Decizia luată în noaptea de marți spre miercuri nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la aceeași instanță.

Cei patru au ajuns miercuri dimineață în arestul Poliției Capitalei.

Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru – „Niro” şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan – „Pinalti” – sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu  – de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Potrivit DNA, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, mai arată procurorii.

Potrivit acestora, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se, în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40 la sută mai mare faţă de cel real, având la bază un necesar nefundamentat, susţin procurorii.

Pe 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu, în dosarul Microsoft.

În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Camera Deputaţilor a aprobat, pe 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Traian Băsescu a avizat, pe 3 octombrie, cererea DNA, pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.

Săptămâna trecută, procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă Adrianei Ţicău şi lui Daniel Funeriu acuzaţiile şi faptele de care s-ar face vinovaţi în dosarul Microsoft.