12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 11:39

Dosarul “Jaful secolului”: poliția percheziționează computerele hoților de tablouri

spot_img

Dosarul "Jaful secolulu": poliția percheziționează computerele hoților de tablouri
www.realitatea.net

Poliţiştii şi procurorii expertizează computerele ridicate în urma percheziţiilor la cei trei bărbaţi suspectaţi de implicare în furtul cele şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Surse din poliție au precizat că anchetatorii urmăresc să afle dacă în computerele suspecţilor există indicii atât cu privire la comiterea faptei, cât şi la locul în care s-ar putea afla tablourile furate în octombrie 2012 de la muzeul. Specialiştii verifică ce adrese de internet s-au accesat, cu ce persoane au luat legătura cei trei prin intermediul internetului şi ce fişiere au descărcat în computere.

Calculatoarele au fost ridicate imediat după ce suspecţii au fost reţinuţi în urma percheziţiilor la locuinţele acestora. Acestea au fost atunci sigilate, fiind apoi transportate la sediul Poliţiei Române, unde se fac verificările, au precizat sursele citate.

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt “Tete d’Arlequin” de Pablo Picasso, “La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, “Waterloo Bridge” şi “Charing Cross Bridge” de Claude Monet, “Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, “Autoportrait de Meyer de Haan” şi “Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Trei dintre suspecţii de comiterea a ceea ce presa a numit “Jaful secolului” – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, iar pe 21 ianuarie, magistraţii au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

R.D.