3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 8:41
No menu items!

Dosarul “Jaful secolului”. Cel puțin trei tablouri au fost arse, susțin experții Muzeului de Istorie

spot_img

Cenuşa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam (Olanda) – supranumit de presa internațională “Jaful secolului” – provine din arderea a cel puţin trei tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză. Aceasta este concluzia expertizei realizate de specialiştii Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).

Specialiştii MNIR au finalizat expertiza în cazul probelor ridicate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) la percheziţia făcută pe 1 martie, în casa Olgăi Dogaru (mama lui Radu Dogaru, unul dintre principalii acuzați de furt în cauză), din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea, se arată într-un comunicat de presă remis marți de MNIR.

În urma analizării compoziţiei chimice a materialelor menţionate şi a evidenţierii, în interiorul acestora, a pigmenţilor specifici picturilor pe pânză, a reieşit faptul că cenuşa provine din arderea a cel puţin trei opere de artă (tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză).

Muzeul Național de Istorie a României

comunicat de presă

Analiza fizico-chimică a fost făcută în perioada 26 aprilie – 18 iulie, de către o echipă formată din trei experţi, care au analizat cenuşa utilizând mai multe metode, şi anume microscopia optică şi electronică, spectrometria cu fluorescenţa de raze X şi difracţia de raze X.

Muzeul Naţional de Istorie a României va prezenta rezultatele expertizei într-o conferinţă de presă care va avea loc joi. La conferinţă vor participa directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, şi echipa de experţi a Centrului de Cercetări şi Investigaţii Fizico-Chimice şi Biologice din cadrul muzeului, din care fac parte dr. Gheorghe Niculescu, dr. ing. Migdonia Georgescu şi cercetător ştiinţific Zizi Baltă.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, pe 15 iulie, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

R.D.