9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:27
No menu items!

Dosarul ICA. Ore întregi de pledoarii, toți avocații au cerut achitarea clienților lor

spot_img

Dezbaterile în dosarul ICA au fost reluate marţi dimineaţă, la Curtea de Apel Bucureşti, unde avocaţii au susținut pledoariile finale. Timp de 9 ore, avocații inculpaților și-au susținut argumentele în favoarea achitării clienților lor.

Dan Voiculescu_CAB_SZ

Procurorul a cerut, luni seară, pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii şi aplicarea legii mai favorabile în acest caz, şi anume a noului Cod penal. În cazul lui Dan Voiculescu, judecat pentru spălare de bani, pedeapsa maximă prevăzută de noua lege penală este de 10 ani de închisoare. La termenul de luni, care a durat mai bine de zece ore, avocaţii inculpaţilor au înaintat aproximativ 40 de cereri, care au fost, aproape toate, refuzate.

La debutul ședinței de judecată de marți, Dan Voiculescu le-a spus jurnaliștilor că privatizarea ICA a fost legală.

Eu sper să fie completul de judecată de bună-credinţă şi să judece corect. Dacă nu, eu sunt pregătit pentru orice, nu mi-e frică. În momentul în care într-o bătălie cu şeful statului care are toate pârghiile serviciilor secrete, lupta e grea (…) Întotdeauna e bine să speri şi într-o achitare,

Dan Voiculescu

 La rândul său, fostul ministru Sorin Pantiş, judecat şi el în acest dosar, a spus că nu are ce să regrete câtă vreme se consideră nevinovat.

Este o privatizare în care nu există niciun prejudiciu, desfăşurată în conformitate cu legislaţia. (…) Este o goană a procuraturii pentru a condamna pentru o ipotetică faptă care nici nu există,

Sorin Pantiș

Înainte de pledoariile avocaților, DNA a cerut schimbarea încadrării juridice pe spălarea banilor iar avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț a solicitat instanței un nou termen de judecată, pentru pregătirea apărării pe noua încadrare. Cererile au fost respinse de instanță, care a motivat că apărătorii au avut timp să-și pregătească concluziile, iar despre încadrare nu poate fi vorba despre o schimbare, atâta timp cât se face referire tot la infracțiunea de spălarea banilor.

Avocatul Mateuț a făcut apoi o nouă cerere de recuzare a completului, iar instanța s-a retras pentru deliberare. La ora 14, ședința de judecată s-a reluat, magistrații anunțând că recuzarea este inadmisiblă, astfel că s-a trecut la pledoariile finale.

Prima pledoarie a fost cea a apărătorului lui Dan Voiculescu, care a fost întrerupt de avocatul altui inculpat, care l-a rugat să îl lase pe el să își susțină pledoaria, deoarece clientul său trebuie să ajungă la spital, urmare a unui infarct suferit de o rudă.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut, în pledoaria finală, admiterea apelului faţă de sentinţa dispusă de Tribunalul Capitalei, desfiinţarea acesteia şi achitarea clientului său.

Procedura privatizării a îndeplinit toate condiţiile legale extra-penale. Nu există nicio notă din care să rezulte că privatizarea s-a făcut în mod ilegal. (…) Acţiunile de la ICA nu provin din infracţiuni. (…) În situatia în care admiteţi solicitarea de schimbare a încadrării juridice, vă solicit să stabiliţi că a intervenit prescripţia specială şi să dispuneţi continuarea procesului penal, pentru că Voiculescu Dan nu se prevalează de prescripţie.

Gheorghiță Mateuț

După această pledoarie, în jurul orei 16, Dan Voiculescu a plecat pentru o oră din sala de judecată, ședința continuând cu pledoariile avocaților celorlalți inculpați.

După încă 3 ore, toți avocații își finalizaseră pledoariile, în care au cerut achitarea clienților lor.

Dan Voiculescu s-a întors în sala de judecată, unde au început pledoariile inculpaților. După finalizarea acestora, instanța va anunța când se va pronunța.

La termenul trecut, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut ca dosarul ICA să fie trimis pentru repartizare aleatorie unui alt complet, motivând că cei doi magistraţi din această cauză au fost desemnaţi în 26 iunie, când aceştia erau încă judecători la Tribunalul Bucureşti. Cererea a fost susţinută şi de ceilalţi avocaţi din dosar, dar în final a fost respinsă de instanţă.

Tot la termenul din 7 iulie, avocatul lui Voiculescu a cerut judecătorilor schimbarea încadrării faptelor pentru care este judecat clientul său, din spălare de bani în tăinuire, pedeapsa maximă pentru aceasta din urmă fiind de cinci ani.

Dosarul privind privatizarea ICA este judecat din 1 iulie de completul format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Dan Voiculescu şi alți 12 inculpați au fost trimişi în judecată de procurorii DNA la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

M.N.