4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 16:59
No menu items!

Dosarul ICA. 40 de cereri ale inculpaților, respinse în masă. DNA a cerut majorarea pedepselor. Dezbaterile se reiau marți

spot_img

Judecătorii au respins audierile de noi martori cerute de avocați, au respins și noile expertize cerute de inculpați și au admis doar câteva probe noi, care privesc  înscrisuri.

Dan Voiculescu_SZ 1

UP DATE.

Procurorul DNA a cerut majorarea pedepselor, după Noul Cod Penal. Ultimul cuvânt al avocaților a fost amânat pentru marți, fiind vorba de cel puțin 20 de apărători ai inculpaților din acest dosar. De asemenea, judecătorii au cerut ca la dezbaterile de marți să fie prezenți în sală toti incupații, în eventualitatea în care vreunul dintre ei vrea să completeze pledoariile avocaților. După toate aceste dezbateri, judecătorii se pot pronunța, tot în cursul zilei de marți, dar pot, de asemenea, să amâne sentința până la o dată ulterioară, pe care o vor stabili la încheierea ședinței de marți.

Magistrații au respins audierea unor noi martori – fostul primar general al Capitalei, președintele Traian Băsescu, Dacian Cioloș și Ilie Sârbu, foști miniștri ai Agriculturii, Daniel Constantin, actualul ministru, dar și audierea unor funcționari ai ADS.

Apărătorul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a făcut, la termenul de luni, 14 cereri de audiere în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Avocaţii celorlalți inculpaţi din dosarul ICA au înaintat și ei instanţei, la termenul de luni, aproximativ 30 de cereri, în care solicită, printre altele, audierea de noi martori, adrese către Curtea de Conturi, ADS sau Primăria Capitalei, depunerea de imagini cu institutul şi chiar test cu poligraful. După ce toate aceste solicitări au fost respinse, avocatul lui Dan Voiculescu a recuzat completul de judecată, pe motiv de incompatibilitate indubitabilă.

La termenul de luni, la plecarea de la Curtea de Apel, Dan Voiculescu a fost întrebat despre posibilitatea ca termenul de luni în dosarul ICA să fie ultimul. Fondatorul trustului Intact a răspuns că dacă e vorba de o condamnare, își face bagajul și se duce la închisoare, deși unii se grăbesc să vadă că el este condamnat până la alegerile din decembrie.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat atunci că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.

S.Z.