-3.2 C
București
joi, 20 ianuarie 2022 - 8:05
No menu items!

Dosarul “Gala Bute”. Înalta Curte cere DNA să spună care a fost implicarea SRI în anchetă

spot_img

Magistrații Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis vineri să trimită o adresă către DNA, pentru a preciza dacă SRI a acordat sprijin tehnic procurorilor în ancheta din dosarul ”Gala Bute”.Judecătorii au admis în acest sens o cerere făcută de avocatul fostului preşedinte al Federației Române de Box Rudel Obreja. 

Apărătorul Dan Lupaşcu a depus vineri în instanţă protocolul de cooperare dintre SRI şi Parchetul General. El a cerut ca procurorii DNA să transmită instanţei dacă au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI în cadrul anchetei din dosarul “Gala Bute”.

“Emiteţi o adresă către DNA, pentru a ni se comunica dacă a existat un plan de acţiune comună, dacă a fost constituită o echipă de anchetă comună, dacă DNA a comunicat operativ modul de valorificare a informaţiilor de la SRI şi dacă SRI a sprijinit efectuarea constatării tehnice. Vrem să beneficiem de dreptul la apărare. După ce primim aceste informaţii ne rezervăm dreptul să cerem anularea acestui protocol. Vrem să vedem dacă efectele protocolului s-au răsfrânt asupra acestui dosar”, a spus avocatul în instanță. 

Pe de altă parte, Dan Lupaşcu a solicitat să aibă acces la protocolul încheiat între SRI şi Instanţa supremă, însă cererea sa a fost respinsă de judecători.

În dosarul “Gala Bute”, Rudel Obreja a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani închisoare cu executare.

Tot la termenul de vineri, avocatul Elenei Udrea a anunțat Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) – care judecă dosarul “Gala Bute”, aflat la ultimul termen – că fostul ministru al dezvoltării a primit, la finele lunii martie, statutul de refugiat politic în Costa Rica. Prin urmare, a solicitat instanței ca Udrea să fie judecată ca refugiat politic.

R.D.