4.8 C
București
luni, 17 ianuarie 2022 - 11:41
No menu items!

DOSARUL “GALA BUTE”. Care sunt acuzațiile DNA împotriva fostului ministru Ion Ariton

spot_img

Senatorul democrat-liberal, fost ministru al energiei în Guvernul Boc, este acuzat că ar fi scos bani din companiile energetice de stat pentru organizarea Galei Bute

Ion Ariton_SZ

Fost ministru al energiei în Guvernul Boc, acum senator democrat- liberal, Ion Ariton este acuzat de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu și de folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite – adică, 1,74 milioane de lei transferați în conturile Europlus Computers SRL, firma folosită de Rudel Obreja pentru a organiza Gala Bute.

Astfel, potrivit DNA, în calitatea sa de ministru al economiei, Ariton i-ar fi determinat pe reprezentanții a zece companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica S.A., Transelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Complexul Energetic Turceni S.A., Complexul Energetic Rovinari S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., Oil Terminal S.A., IAR Ghimbav S.A. și Societatea Națională a Apelor Minerale S.A.) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaționale de box profesionist organizată la București la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute.

Procurorii susțin că sponsorizarea evenimentului organizat de Rudel Obreja era interzisă de lege, prin urmare beneficiarul real sponsorizărilor era firma șefului Federației de Box.

Potrivit art. 3 alin. 2 din actul normativ menționat, societățile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot efectua activități de sponsorizare având ca beneficiari societăți comerciale cu capital privat. În acest context, suma totală de 1.742.830 RON care ar fi făcut obiectul sponsorizărilor constituie prejudiciu pentru companiile menționate.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă

Anchetatorii concluzionează că Ion Ariton și-ar fi folosit autoritatea și influența derivată din funcțiile de ministru al economiei, senator și președinte al filialei județene Sibiu a unui partid aflat la acel moment la guvernare pentru a-i influența pe directorii companiilor din subordine să sponsorizeze Gala Bute.

Mihaela Chiper