joi, 26 noiembrie 2020 - 9:50

Dosarul fraudei cu irigații din mandatul lui Ilie Sîrbu a fost închis: Firma lui Dragnea n-ar fi încasat ilegal bani

IPS Teodosie, scrisoare dură pentru premierul Orban: Ne veți bate, amenda, aresta pe cei ce vom merge și ne vom ruga la Peștera Sfântului...

ÎPS Teodosie i-a transmis premierului Orban că ”nu va îngădui” ca instituțiile Statului să ”calce în picioare dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Apostol...

Mutația care poate „a făcut pandemia”: Virusul a infectat Italia mai ușor decât varianta originală detectată în Wuhan

Noi cercetări sugerează că o mutație a coronavirusului la începutul pandemiei a ajutat-o ​​să se răspândească mai ușor și a făcut mai dificilă oprirea,...

Fost șef la Pfizer spune ca pandemia s-a sfârșit iar Vaccinul este inutil. Interviul său a fost interzis

Dr. Mike Yeadon susține că guvernul britanic folosește sfaturile științifice într-un mod „letal de incompetent”. Yeadon este catalogat drept un corona-sceptic, iar YouTube a...

A murit legendarul Diego Maradona

Fostul mare fotbalist argentinian Diego Maradona a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 60 de ani, în urma unui stop cardiac, în locuinţa...

După cea mai gravă secetă a ultimului deceniu, 5 firme au împărțit, în 2003, toți banii primiți de județul Teleorman pentru irigații. SC Teldrum SRL, SC JGV Rocris, SC Interagro SRL, SC Agrovera SRL și SC Recond SRL ar fi fost favorizate, conform unei note de raport a Ministerului Agriculturii din 2005. După opt ani de cercetare, DNA a ajuns la concluzia că a fost o simplă coincidență faptul că cererile pentru ajutor de la stat au fost înregistrate chiar în ziua în care Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial. Parchetul Judecătoriei Alexandria a decis și el scoaterea de sub urmărire penală a responsabililor de la Direcția de Agricultură Teleorman, pe care procurorii anticorupție îi încadraseră la abuz în serviciu.

După ce a verificat timp de câteva luni modul în care au fost distribuite fondurile alocate de Ministerul Agriculturii pentru agricultorii păgubiți de secetă, Corpul de Control al ministrului agriculturii de atunci, Gheorghe Flutur, a concluzionat că cererile de acordare a alocațiilor bugetare n-au fost înregistrate în caietul de intrare-ieșire a Direcției de Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Teleorman. Alte nereguli se referă la antedatarea sau postdatarea unor documente, obținerea alocațiilor bugetare de către doar 5 firme, existând suspiciuni solide cu privire la ordinea reală a înscrierii solicitărilor. Inspectorul de la București a susținut că nici nu s-a putut stabili pe ce criterii au fost acordate cele 4.800 de instalații de irigare. Alte sume ar fi fost alocate de stat și împărțite, fără garanții de participare la licitație, la 11 firme pentru lucrări de scarificare în mai multe zone de emeliorare din Teleorman.

Principiul era relativ simplu și fusese deja enunțat public de ministrul din acea vreme, Ilie Sârbu, «primul venit, primul servit», acesta fiind și argumentul invocat de DNA atunci când i-a scos de sub urmărirea penală pe directorii DADR Teleorman. La începutul verii 2003, ministrul agriculturii a anunțat la televizor ajutorul pe care statul urma să-l dea agricultorilor după un an foarte secetos, Guvernul a deblocat fonduri, HG-ul fiind publicat pe data de 11 iulie 2003 în Monitorul Oficial. În aceeași zi, într-un caiet special înființat la DADR Teleorman, ținut de Serviciul de Subvenții, au fost înscrise solicitările. 31 în prima zi, alte 29 până pe 17 iulie. Acestea erau raportate zilnic prin note fax la București, urmând ca ministerul să comunice când se epuizează fondurile. Abia în 21 iulie 2003, în timpul unei videoconferințe cu ministerul, directorul adjunct al DADR Teleorman a decis să stopeze înscrierile, cât timp șeful său se afla în concediu de odihnă. Pe 30 iulie, ministerul a transmis o adresă prin care anunță că pentru județul Teleorman au fost repartizate 30 de milioane de lei, sumă care nu acoperea însă toate cele 60 de cereri de pe listă.

Întrucât actul normativ în cauză nu prevedea o altă modalitate de selecție și ordine a repartizării sumelor către solicitanți, directorul adjunct Marin Danciu a aprobat repartizarea fondurilor către firmele solicitante în ordinea înregistrării cererilor, obținând finanțare primele firme care au depus cererile până la epuizarea fondurilor repartizare pe județ

 Rezoluția de neîncepere și scoatere de sub urmărire penală 

Probe pentru NUP

Dosarul 78/P/2005 a fost înregistrat la PNA după ce IPJ Telorman a constatat că Ilie Culcea, Ion Crantea, Gheorghe Mare și Marioara Ivancea s-ar face vinovați de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. După 6 ani de anchetă, DNA schimbă încadrarea și consideră că nu mai e de competența sa să-i cerceteze pe cei patru pentru acordarea de subvenții cu încălcarea legii, neurmărirea, conform legii, a destinațiilor subvențiilor, ci că ar fi de compentența unui parchet ordinar să-i cerceteze pe cei patru pentru abuz în serviciu.

IPJ Teleorman avea la dosar și verificările Curții de Conturi Teleorman privind soarta fondurilor publice la DADR Teleorman, dar și în privința acordării subvențiilor către SC Teldrum SRL, SC JVG Rocris SRL, SC Interagro SRL, SC Agrovera SRL și SC Recond SRL. După o lună și jumătate de investigații, Camera de Conturi Teleorman a răspuns poliției că HG-ul în baza căruia au fost alocate fondurile nu prevede nici modalități de înscriere, nici de sancționare. În plus, inspectorii n-au considerat că e ceva în neregulă cu antedatarea sau postdatarea documentelor din dosarele de acordare a subvenției. Tot raportul Curții de Conturi arată că pentru firmele care au câștigat licitații pentru lucrări de scarificare fără să depună garanții de participare ori de bună execuție, „organizatorii” riscă cel mult amenzi.

Un raport de constatare al specialiștilor din cadrul DNA reduce și el substanțial posibilitatea tragerii la răspundere a cuiva pentru modul de repartizare a fondurilor pentru irigații, rezultând că „nu s-a putut stabili dacă data înregistrării cererilor privind cele cinci societăți beneficiare este 11.07.2003, apreciind că nu se poate stabili dacă aceste societăți au fost favorizate”.

Dosarul s-a întors în vara lui 2011 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria, unde un expert contabil a stabilit că firmele nu au fost tratate preferențial de către membrii comisiei, fiecare achitându-și procentul de 50% din valoarea instalațiilor de irigat, prin urmare nu poate fi stabilit vreun prejudiciu. Până la 9 noiembrie 2012, când procurorii au scris rezoluția de NUP și SUP pentru toți cei vizați de verificări, fuseseră deja audiați mai mulți martori care au susținut că nimeni nu făcuse cu șate ani în urmă presiuni pentru obținerea fondurilor.

Șeful DADR Teleorman a irigat ogoarele soției cu 6,6 miliarde de lei vechi

Timp de 4 ani, începând din 2000, Ilie Culcea a fost director general la DADR Teleorman, acolo unde i-a găsit deja angajați pe Ion Crantea, Gheorghe Mare și Marioara Ivancea la Serviciul Subvenții din cadrul instituției, persoane care făceau permanent parte din comisiile de evaluare și acordare a subvențiilor.

Nota Corpului de control al Ministerului condus în 2005 de Gheorghe Flutur arată că SC Agrovera SRL Peretu, societate administrată de Florea Culcea și Valeria Culcea, a achiziționat instalații de irigat beneficiind de alocații bugetare în sumă de 6,6 miliarde de lei vechi. „Din declarațiile martorilor rezultă că în perioada 2000-2008, firma a fost administrată și reprezentată de Florea și Valeria Culcea, învinuitul Ilie Culcea nu s-a implicat în administrarea și activitatea firmei”, concluzionează procurorii.

Culcea se consideră păgubit în scandalul irigațiilor

În 14 septembrie 2012, Ilie Culcea a depus o cerere de probatorii în care arată că deși firma a cărui acționar a devenit în 2008 (SC Agrovera SRL) a beneficiat de alocații bugetare de 636.199 lei și că a fost de bună credință achitând aceeași sumă de bani din fonduri proprii pentru achiziția de instalații de irigat, „firma nu a putut beneficia de eficiența acestora din cauză că statul nu a asigurat apa necesară”, fiind eliminate unele subvenții pentru energia electrică către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

Din declarațiile învinuitului Ion Crantea rezultă că toate cererile au fost înregistrate în ordinea sosirii, nu a fost favorizată nicio firmă, deși se cunoștea cui aparțin unele firme solicitante de alocații bugetare, din punct de vedere procedural și legal al comisiei nu era nimic în neregulă și s-au înregistrat ca atare în oridnea sosirii lor

 Rezoluția Parchetului Judecătoriei Alexandria

Firme apropiate de Teodor Nițulescu și Liviu Dragnea, pe lista scurtă de la DADR Teleorman

Jurnalul Național a scris în urmă cu un an despre faptul că fostul prefect de Teleorman Theordor Nițulescu, și soția sa Mariana, au vândut părți sociale din firmele Forester SRl și JGV Rocris SRL, care nu au apărut apoi în declarația de avere, asta deși cei doi nu aveau calități oficiale în cele două societăți. JGV Rocris figurează la Registrul Comerțului ca dizolvată în urmă cu doi ani.

Potrivit EVZ, Tel Drum SRL a avut din noiembrie 2002 până în fabruarie 2007, ca „fond de comerț” hotelul familiei Dragnea, unde soția lui Liviu Dragnea, Bombonica, este acționar cu 95%, fiind și una dintre cele mai bine cotate firme-cliente la CNADNR.

Mihaela Chiper

Actrița Sharon Stone, cooptată ca expert în boli infecțioase de echipa Biden

Actriţa americană Sharon Stone, care sprijină de mulţi ani acţiunile de combatere a bolilor infecţioase şi cercetările medicale împotriva maladiei SIDA, a anunţat că...

Iohannis: Nu voi promova carantina la nivel național după alegerile parlamentare

Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări, miercuri, în cadrul conferinței sale de presă de la ora 18.00, că nu intenţionează să promoveze instituirea unei...

Pelerinajul de Sfântul Andrei, interzis și prin hotărârea instanței

Tribunalul Constanța a respins miercuri cererea Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului de anulare a deciziei prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a...

Firma de consultanță secretă care a devenit Cabinetul Biden „în așteptare” (Politico)

WestExec Advisors, care arată acum ca un „guvern în așteptare” pentru următoarea administrație, a fost fondată în 2017. Site-ul web pentru consilierii WestExec include...

Evoluția epidemiei de COVID în România cu și fără lockdown. GRAFICE

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) prezintă pentru fiecare țară din Uniunea Europeană și pentru Marea Britanie, într-un raport publicat în...