9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 21:59

DOSARUL “EADS”. Percheziţii la grupul Airbus (EADS), suspectat de corupţie în cazul contractului cu România

spot_img

Ancheta vizează contracte de aproximativ 3 miliarde de euro pentru furnizarea de echipamente de securizare a frontierelor

 EADS_sediu

Procurorii Parchetului din Munchen (sudul Germaniei) au făcut mai multe percheziţii la filiale ale grupului Airbus, suspectat de corupţie în derularea unor contracte cu România şi Arabia Saudită, dezvăluie cotidianul german “Süddeutsche Zeitung”, în ediţia de miercuri.

Parchetul a confirmat că aceste percheziţii au avut loc în octombrie în localuri ale filialei germane Airbus Defence and Space, relatează Süddeutsche Zeitung, potrivit AFP, iar Airbus a confirmat, de asemenea, că este vizat de o anchetă a Justiţiei germane.

Suspiciunile de corupţie vizează contracte de aproximativ 3 miliarde de euro, încheiate cu Arabia Saudită şi România pentru echipamente care ar garanta securitatea frontierelor lor, potrivit sursei citate. Grupul Airbus ar fi furnizat aceste echipamente statului român în baza contractului încheiat de România cu concernul franco-german EADS, pentru securizarea frontierelor.

De fapt, Airbus a fost inițial o subsidiară a EADS (cea mai cunoscută filială a sa), iar în 2013 concernul EADS și-a schimbat chiar denumirea în Airbus.

Perchezițiile au fost efectuate la Ottobrunn şi Unterschleissheim, în apropiere de Munchen, precum şi la Ingolstadt, Ulm şi Friedrichshafen, dar și în alte locații din sudul Germaniei.

Parchetul din Munchen examinează în prezent transferuri de bani dubioase de mai multe milioane de euro și anchetează mai multe persoane.

În 2009, grupul a obţinut un contract de aproape două miliarde de euro cu Arabia Saudită pentru furnizarea de grile de protecţie şi utilaje de supraveghere ultramoderne pentru frontieră.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt denunțătorii din ancheta Microsoft-EADS

CITEȘTE ȘI: Percheziții la sediul firmei denunțătorului din Dosarul Microsoft-EADS, aflat vizavi de DNA. FOTO EXCLUSIV

CITEȘTE ȘI: Dosarul EADS. Care sunt cele 9 firme la care s-a referit Traian Băsescu