3.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 5:13
No menu items!

Dosarul despăgubirilor record de la ANRP, trimis la instanță cu 10 inculpați

spot_img

Opt dintre inculpați, membri ai Comisiei de Despăgubiri din ANRP, printre care Crinuța Dumitrean, Alina Bica, Remus Baciu, Dragoș Bogdan, vor fi judecați pentru abuz în serviciu

anrp

Alți doi inculpați, afaceristul Gheorghe Stelian, care a obținut despăgubirea și evaluatorul care a supraevaluat raportul pentru ANRP, Emil Nuțiu, vor fi judecați pentru complicitate la abuz în serviciu.

DNA a stabilit în ancheta penală că pe 15 martie 2011, membrii Comisiei Centrale de Despăgubiri din cadrul ANRP, adică Crinuța Dumitrean – președinte, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu și Remus Baciu – vicepreședinți, și Alina Bica – secretar de stat în MJ, Oana Vasilescu – reprezentant al MJ, Dragoș Bogdan – ANAF și Lăcrămioara Alexandru – ANAF, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întomcit de Emil Nuțiu pentru un teren de peste 13 hectare, pentru suma de 377.282.300 lei. Procurorii spun că supraevaluarea a fost de peste 263 de milioane de lei din sumă, ceea ce a adus un avantaj patrimonial exagerat pentru omul de afaceri Gheorghe Stelian și apropiații lui.

Suma de 377.282.300 lei, plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren agricol prin conversiune în titluri de proprietate, este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

comunicat DNA

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit ca parte civilă, solicitând obligarea inculpaţilor şi a părţilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de 61.714.021,4 euro.

Pentru recuperarea prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi sume de bani aparținând inculpaților DUMITREAN NICOLETA CRINUŢA, DIACOMATU SERGIU IONUŢ, TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, BACIU REMUS VIRGIL, BICA ALINA MIHAELA, VASILESCU OANA, BOGDAN DRAGOŞ GEORGE, ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA, GHEORGHE STELIAN şi NUŢIU EMIL.

comunicat DNA

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Totodată, în rechizitoriu, procurorii au solicitat instanței menținerea măsurii preventive a arestării față de inculpații față de inculpații Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragoş-George, Alexandru Lăcrămioara, Nuţiu Emil, Dumitrean Crinuţa-Nicoleta, precum și menținerea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpații Gheorghe Stelian, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin și Vasilescu Oana.

Pentru Attila Marko, care este plecat din țară, procurorii nu au putu îndeplini procedurile, așa că s-a disjuns separat cauza, pentru abuz în serviciu.