15.4 C
București
vineri, 9 iunie 2023 - 8:21
No menu items!

Dosarul de terorism al extremiștilor de la Târgu Secuiesc, demolat de Curtea de Apel București

spot_img

Extremiștii Szocs Zoltan și Beke Istvan, lideri ai grupării „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, au fost condamnați vineri de magistrații Curții de Apel București la 10 luni și 8 zile, respectiv 11 luni și 6 zile de închisoare cu executare, în dosarul în care sunt acuzați că intenționau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie 2015 de la Târgu Secuiesc.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Szocs Zoltan și Beke Istvan au fost trimiși în judecată de DIICOT pentru instigare la infracțiunea de atentat contra unei colectivități, săvârșită în condițiile Legii nr.535/2004 — privind prevenirea și combaterea terorismului și instigare la infracțiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Instanța a schimbat încadrarea juridică din instigare la infracțiunea de atentat contra unei colectivități în tentativă la acțiuni împotriva ordinii constituționale, pentru care Szocs Zoltan și Beke Istvan au fost achitați de judecători.

De asemenea, magistrații au schimbat încadrarea juridică din nerespectarea regimului materiilor explozive în folosirea materialelor pirotehnice fără drept, pentru care Szocs Zoltan a primit 10 luni și 8 zile închisoare, iar Beke Istvan – 11 luni și 6 zile, ambele cu executare.

Instanța a constatat însă că pedepsele au fost deja executate de către cei doi, în perioada în care au stat în arest preventiv și arest la domiciliu.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Beke Istvan a materialelor pirotehnice găsite la locuința lui de procurorii DIICOT, cei doi fiind obligați să achite și câte 10.000 lei cheltuieli judiciare.

Pedepsele pronunțate vineri de magistrați în acest caz demonstrează inechitățile care guvernează sistemul judiciar și aduc în discuție necesitatea unor modificări legislative. Asta, cu atât mai mult cu cât pedepsele pronunțate pentru fapte care nu afectează siguranța cetățenilor și ordinea constituțională – cum este, spre exemplu, atât de de mult disputata infracțiune de  abuz în serviciu – sunt de ani grei de închisoare.

Astfel, Codul penal în vigoare prevede, la articolul 297, pedepse de cel puțin 2 ani și de maximum 7 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.În schimb, potrivit Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, „constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept„. Iar, potrivit deciziei instanței, aceasta este singura faptă imputabilă lui Szocs Zoltan și Beke Istvan, atâta vreme cât procurorii nu au putut demonstra că aceștia au pregătit un atac terorist, așa cum au susținut inițial, încadrările făcute de anchetatori fiind inițial modificate, pentru ca, în final, cei doi să fie achitați.

Raluca Dan

foto: digi24.ro