5.5 C
București
vineri, 9 decembrie 2022 - 12:18
No menu items!

Dosarul de spălare de bani al lui Traian Băsescu, redeschis

spot_img

Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor au reluat verificările

Basescu_Miscarea Populara_SZ 

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a redeschis dosarul lui Traian Băsescu, informează Grupul de Investigații Politice.

În 28 iulie 2014, Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a transmis preşedintelui ONPCSB o solicitare privind redeschiderea dosarului de spălare de bani al lui Traian Băsescu. În 22 august 2014, Nicolae Plăiaşu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, a răspuns solicitării GIP, informând că “Oficiul va analiza aspectele menţionate” şi, “în situaţia în care vor rezulta indicii temeinice de spălare a banilor (…), va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

În ciuda probelor evidente, dosarul lui Traian Băsescu fusese închis ilegal în decembrie 2004 pe motiv că “Preşedintele se bucură de imunitate”. GIP a solicitat ONPCSB să analizeze următoarele tranzacţii suspecte:

– cumpărarea de către Traian Băsescu a unei vile cu 280.000 de dolari, sumă pe care nu o poate justifica;

– cumpărarea şi vânzarea de către Traian Băsescu a unui teren, tranzacţie prin care a fost acoperit traseul unei sume semnificative de bani de la Costel Căşuneanu la Traian Băsescu.

Andrei Tudor