21.2 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 1:44
No menu items!

Dosarul Berbeceanu: Un martor important confirmă deconspirarea unor percheziții. De aici a pornit ancheta DIICOT față de fostul șef al BCCO Alba Iulia

spot_img

Procesul în care sunt judecați, printre alții, fostul procuror șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan și fostul comisar șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbceanu pentru fapte de represiune nedreaptă respectiv luare de mită a continuat luni, 3 iunie, la Înalta Curte de Casație și Justiție cu audierea a doi martori foarte importanți. În dosarul mai sunt judecați Alin Muntean, polițist BCCO Alba Iulia, precum și afaceristul Gheorghe Rusu, apropiat al lui Berbeceanu.

Este vorba de omul de afaceri Dan Balint și agentul de poliție Florina Șelaru. Audierea lui Balint a fost extrem de importantă pentru că el este personajul care a afirmat pentru prima oară că perchezițiile derulate în 2012 de DIICOT Alba Iulia la locuința sa au fost deconspirate.

Și în fața Completului de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție Balint și-a menținut susținerile că știa dinainte că vor fi efectuate percheziții la locuința sa.

”Știam despre aceste percheziții de la locuința mea cu o zi înainte. Aflasem acest lucru de la un partener de afaceri al meu pe nume Cupețiu Eugen Dorin Ioan care m-a chemat la casa lui de vacanță și mi-a spus că în următoarea zi urmează să vină de la DIICOT să ne ridice copii adică nepotul și pe fiul meu vitreg.  Nu știam că este vorba și despre mine de fapt. Lucru care s-a adeverit a doua zi dimineață. Îmi spusese de fapt că și el, Cupețiu, este vizat de aceste percheziții și pentru aceea a organizat o întâlnire cu niște prieteni la un meci de fotbal ca să-l caute la casa de vacanță organele de poliție și nu la domiciliul său”, a declarat Dan Balint în fața judecătorilor.

Balint a susținut că ceea ce-i spuseseră era credibil pentru că Dorin Cupețiu, fapt ce avea să se confirme chiar a doua zi, pentru că partenerul său de afaceri era un om foarte influent în zonă care ar fi putut avea acces la astfel de informații. Tot Balint a mai spus că Dorin Cupețiu a spus că știe despre percheziții ”de la unu care umblă toată ziua cu ei”.

 Ce se știa în mediul interlop din Hunedoara

”La câteva zile dupa reținere (după reținere sa de către DIICOT Alba Iulia n.r.) la una din discuțiile cu domnul Man Victor (fostul șef al serviciului economic din BCCO Alba Iulia, în prezent decedat n.r.) i-am spus că știam despre aceste percheziții.  Ulterior am discutat și cu domnul Muntean la interval de câteva zile și  i-am comunicat că aveam informații despre percheziții. Și la un an sau cam așa ceva am fost chemat la DIICOT și întrebat ce știu și de cât timp îl cunosc pe Berbeceanu. Înainte de reținerea lui Berbeceanu m-a chemat Alin Muntean la DIICOT. I-am spus domnului Muntean că nu îl cunosc pe Traian Berbeceanu altfel decât din media dar îmi amintesc că în ”în piață se vorbește că el ar fi dat informația despre percheziții. Dar ca idee de bârfă”, a mai completat Dan Balint.

Solicitat de către procurorul de ședință din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să explice concret de unde avea martorul concret informația și să explice ce înseamnă termenul ”piață”, Dan Balint a arătat: ”Din piață…din mediul interlop din Hunedoara…de la cafele. Dar am specificat și la domnul Muntean că este bârfă”.

Mărturia lui Dan Balint este extrem de importantă pentru că de la ea a pornit fostul procurorul șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan ancheta care avea să ducă ulterior la reținerea pentru 24 de ore a comisarului Traian Berbeceanu urmată de arestarea preventivă a acestuia.

Mai exact, după mărturia omului de afaceri de la urmărire penală s-a constatat de către DIICOT că singurul cunoscător al scenariului povestit de Dan Balint, și anume că erau vizați doar copii lui de percheziții nu și el, era doar Traian Berbeceanu, restul polițiștilor implicați în anchetă cunoscând că urma să fie ”săltat” și Balint. Tot în urma anchetei s-a stabilit că omul descris de Balint drept ”cel care umblă toată ziua cu ei”, este Gheorghe Rusu, judecat în acest dosar cu Berbeceanu și Mureșan, și un apropiat al fostului comisar șef al BCCO Alba Iulia.

Audiat tot luni, 3 iunie, agentul de poliție Florina Șelaru și-a menținut declarațiile date în celelalte faze procesuale, în care a susținut că Gheorghe Rusu și Berbeceanu se cunoșteau și că Victor Man l-a scos din arest pe Dan Balint și că în urma discuțiilor a rezultat că acesta din urmă știa de percheziții.

 

Cristi Ciupercă