4.4 C
București
vineri, 2 decembrie 2022 - 18:30
No menu items!

DOSARUL ANRP. „Stelu” și-a turnat partenerul: I-am dat lui Cocoș 10 milioane de euro

spot_img

Declarația dată de omul de afaceri Gheorghe Stelian procurorilor DNA se regăsește în motivarea deciziei instanței de arestare a fostei președinte a ANRP, Crinuța Dumitrean

cocos-stelian-gheorghe

Omul de afaceri Gheorghe Stelian a declarat în fața procurorilor DNA că i-a dat lui Dorin Cocoș, în tranșe, suma de 10 milioane de euro, după ce acesta a intervenit pe lângă factori de decizie din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) pentru acordarea de despăgubiri pentru un teren din București. Declarația lui Stelian se regăsește în motivarea deciziei de arestare preventivă a fostei șefe a ANRP Crinuța Dumitrean.

În plus, în declarația sa, Gheorghe Stelian susține că persoana care ar fi intermediat obținerea despăgubirilor este Sergiu Diacomatu, la acel moment vicepreședinte al ANRP.

În cursul anului 2010 am cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafața de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, București. După ce am achiziționat acele drepturi, am discutat cu Dorin Cocoș despre posibilitatea obținerii de la ANRP a unor despăgubiri constând în acțiuni la Fondul Proprietatea (…). Dorin Cocoș mi-a garantat că totul va fi bine și să am încredere în el, moment în care dosarul a fost validat și trimis către ANRP (…). Cu toate acestea Dorin Cocoș nu a menționat numele persoanei la care urma să intervină pentru soluționarea dosarului. (…)Ulterior deciziei de restituire, în momentul în care am vândut o parte din acțiunile primite, i-am remis lui Cocoș Dorin, în mai multe tranșe, suma de aproximativ 10.000.000 euro, conform înțelegerii avute. Tot după soluționarea dosarului, în anturajul lui Dorin Cocoș l-am întâlnit pe Diacomatu Sergiu, vicepreședinte ANRP, despre care am înțeles că era persoana la care a intervenit Dorin Cocoș.

Gheorghe Stelian
declarație dată, în calitate de inculpat, în fața procurorului DNA

Gheorghe Stelian a mai arătat în declaraţia sa că, ulterior, Dorin Cocoş i-a propus să cesioneze 25 la sută din drepturi lui Gabriel Gheorghe, Adrian Andrici şi Valentin Vişoiu, pentru suma cerută, de 10 milioane de euro, fapt care s-a şi întâmplat.

Și Sergiu Diacomatu a confirmat, în fața anchetatorilor, că Dorin Cocoș, pe care l-a cunoscut prin intermediul fiului acestuia, Alin Cocoș, a intervenit pentru soluționarea favorabilă a dosarului lui Gheorghe Stelian. Discuțiile dintre Diacomatu și Dorin Cocoș ar fi avut loc la un hotel din București, în cursul anului 2010.

La una din aceste întâlniri, spre sfârșitul anului 2010 (…), Dorin Cocoș mi-a înmânat un bilețel cu numărul unui dosar aflat la ANRP și mi-a cerut sprijinul pentru soluționarea favorabilă și cu rapiditate a acestui dosar (…). Îmi amintesc că după primirea numărului acestui dosar am mers la birou, l-am verificat și am constatat că solicitantul din acest dosar de despăgubire era Gheorghe Stelian (…). În momentul în care am primit bilețelul de la Dorin Cocoș nu mai era nimeni în preajma noastră.

Sergiu Diacomatu
declarație dată în calitate de inculpat, în fața procurorului DNA

Diacomatu a susținut că, în urma discuției avute cu Dorin Cocoș, a votat în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul ANRP în favoarea acordării despăgubirilor stabilite de evaluator.

Cu privire la dosarul Gheorghe Stelian știu că a fost introdus în comisia din 26.02.2011 pentru aprobarea raportului de evaluare, dar întrucât valoarea foarte mare a acestui dosar a ridicat suspiciuni în rândul membrilor comisiei CCSD, s-a hotărât convocarea evaluatorului (…). Aduc la cunoștință că Alina Bica – reprezentantul Ministerului Justiției – a făcut această solicitare, care a fost aprobată de membrii CCSD (…). Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoș, deși valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susținerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu prețuri duble.

Sergiu Diacomatu
declarație dată în calitate de inculpat, în fața procurorului DNA

Crinuța Dumitrean a făcut parte, alături de Alina Bica, actualii deputați Cătălin Florin Teodorescu și Marko Attila, precum și de Remus Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu și Dragoș Bogdan, din comisia care în martie 2011 a aprobat să i se plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 de hectare situat în București, zona Plumbuita, deși, în realitate, acel teren valora mult mai puțin.