22.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 12:28
No menu items!

DOSARUL „RCS&RDS”. Dezbaterile de la Antena 3, motiv de trimitere în judecată

spot_img
Sinteza_Zilei
Președintele fondator al PC Dan Voiculescu, fiica acestuia, Camelia Voiculescu, și directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul în care sunt acuzați că l-au șantajat pe administratorul RCS-RDS, Ioan Bendei.
După mai bine de două săptămâni  în care cei puși sub urmărire penală au fost chemați la sediul DNA pentru a studia materialul probator, marți 1 octombrie, procurorii anticorupție au înaintat dosarul Curții de Apel București.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu l-a amenințat pe Ioan Bendei, administrator RCS&RDS, că va începe o campanie media compromițătoare împotriva sa, dacă nu semnează în numele companiei un contract care avea ca obiect retransmiterea prin satelit a programelor Antena TV Group.
Actele de constrângere, prin ameninţare, s-au exercitat în mai multe feluri:
  • verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic;
  • prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată. Acest spot publicitar a fost realizat din dispoziţia inculpaților Voiculescu Camelia – Rodica și Alexandrescu George Sorin la data de 8 mai 2013 şi a fost difuzat în perioada 9 – 30 mai 2013 cu o frecvenţă de 5 ori pe zi (în total de 401 ori) de toate posturile TV aparţinând S.C. ANTENA TV GROUP S.A. şi S.C. ANTENA 3 S.A;
  •  prin înscrisuri având caracter de somație, emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L., semnate de  Matiescu George-Daniel, în calitate de director general și trimise către partea vătămată și către alte persoane, prin care, sub pretextul desfășurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului
rechizitoriu DNA

 

Acuzat și el de complicitate la șantaj, Dan Voiculescu  l-ar fi sprijinit  pe Sorin Alexandrescu, prin intermediul fiicei sale, Camelia Voiculescu. „În perioada menţionată, inculpatul Voiculescu Dan, prin demersurile sale, a sprijinit  acţiunile desfăşurate de Alexandrescu George Sorin care erau menite să mențină și să accentueze  starea de presiune psihică asupra părții vătămate. Demersurile de sprijin s-au făcut în mod direct, prin discuții și îndrumări adresate inculpatului Alexandrescu George Sorin și indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Voiculescu Camelia – Rodica. La rândul său, inculpatul Alexandrescu George Sorin l-a informat constant, fie direct, fie prin Voiculescu Camelia – Rodica,  despre stadiul acțiunilor de șantajare și despre poziția părții vătămate”, se mai arată în rechizitoriul DNA

Potrivit procurorilor anticorupție, directorul Intact Publishing, George Matiescu, a girat publicarea mai multor știri negative la adresa companiei RCS&RDS, cu scopul de a susține șantajul exercitat de Sorin Alexandrescu. Prin intermediul site-urilor Income Magazin şi Jurnalul Naţional deținute de  S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L, inculpatul Matiescu George Daniel, în calitatea sa de director general, a girat publicarea unor ştiri negative la adresa societății reprezentate de partea vătămată, în scopul susţinerii actelor de şantaj exercitate de inculpatul Alexandrescu George SorinDe asemenea, a acceptat şi a semnat înscrisurile trimise la data de 24 aprilie 2013 către partea vătămată și către alte persoane, în condiţiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigaţie jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin ameninţare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupţie.  La data de 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat și inculpata Voiculescu Camelia – Rodica”, mai precizează procurorii.
În ceea ce privește Antena 3, dezbaterile difuzate după arestarea lui Sorin Alexandrescu, sunt, în accepțiunea procurorilor, motiv de trimitere în judecată a postului de televiziune, ca persoană juridică.
„În contextul sprijinului acordat activităţilor exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin pentru şi în numele S.C. ANTENA TV GROUP S.A. se înscriu şi emisiunile difuzate, începând cu data de 30 mai 2013, de postul de televiziune Antena 3 (deținută S.C. ANTENA 3 S.A.), în sensul în care s-a  urmărit exonerarea de răspundere penală a inculpatului, denigrarea sistemului judiciar, vizând influenţarea deciziei magistraţilor în ceea ce priveşte urmărirea penală şi judecata măsurilor preventive în prezenta cauză penală”, concluzionează procurorii în rechizitoriul transmis instanței.
Sofia Marinescu