22 C
București
duminică, 14 august 2022 - 15:10
No menu items!

Dosarul ”Mită pentru Oprescu”: Un denunțător susține că a cărat 1 mil. euro șpagă în ultimii doi ani. UPDATE

spot_img

Update 20.14

Potrivit referatului DNA, un martor a relatat modul în care i-a transmis, în trecut, mită lui Oprescu: într-o pungă de cadou, plasată sub o pernă ornamentală de pe o canapea. Oprescu îşi lua măsuri de precauţie atunci când primea sume de bani drept mită, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile.

 

Update 20.00

Șefii Centrului Cultural ”Palatele Brâncovenești”, Florin Șupeală și Ruxandra Petroi Avasiloae, și au fost reținuți de procurorii DNA. De asemenea, a fost reținut fostul șofer personal al lui Oprescu – Stanca Cristian, zis Grenadă, pentru mai multe fapte de complicitate la luare și dare de mită, dar și trafic de influență. 

Update 19.05

BBC a publicat o relatare despre cazul Oprescu, afirmând că acesta este cel mai recent scandal de corupție dintr-o lungă serie care include personaje de prim-plan din politică.

bbc sorin

Update 19.00

Informații din referatul DNA: O persoană care l-a denunțat pe Sorin Oprescu susține că i-a dat primarului, în perioada 2013-2015, suma de aproximativ 1 milion de euro, bani ce proveneau din mita primită pentru contracte date unor firme private care executau lucrări la Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești și Administrația Cimitirelor.

Update 17.30

Tribunalul București va judeca cererea DNA de arestare a lui Sorin Oprescu de la orele 19. Ordonanța de reținere emisă pe numele lui Oprescu expiră la o jumătate de oră după miezul nopții

Update 15.52

Sorin Oprescu a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Acesta va fi suspendat automat din funcţia de primar de către prefect, în cazul în care judecătorii decid arestarea sa preventivă, potrivit Legii administraţiei publice locale, iar atribuţiile sale vor fi preluate de unul din viceprimari.

Update 14.24 Primarul Sorin Oprescu a fost scos în cătușe din domiciliul său din Ciolpani, după desfășurarea perchezițiilor și băgat într-o dubă a Poliției. 

Procurorii DNA efectuează duminică percheziții domiciliare la trei instituții publice – Primăria Capitalei, Administrația Cimitirelor, Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești și la domiciliul primarului și al altor persoane, în dosarul în care a fost reținut Sorin Oprescu, potrivit Agerpres.

”În cursul zilei de 6 septembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 13 locații, situate în municipiul București și județele Bacău, Călărași și Ilfov, din care 3 sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat al DNA postat duminică pe site-ul instituției.

Procurorii DNA l-au reținut pe Sorin Oprescu, primarul municipiului București, pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea bani.

Sursa Zilei a relatat anul trecut că subordonații lui Oprescu au încălcat constant legea în administrarea domeniului Brâncovenilor, revendicat în instanță de strănepotul Marthei Bibescu. Primăria Capitalei cheltuise peste 32 de milioane de euro din bani publici la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, prin ”firme de casă” și în mod netransparent, în contextul în care edificiul este evaluat în acte la doar 450.000 de euro.

Banii primiți drept mită de edilul Capitalei Sorin Oprescu au fost găsiți, o parte, asupra acestuia, iar o altă parte la domiciliul primarului, seriile banilor fiind înregistrate anterior de anchetatori.