19.7 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 12:07

Dosar penal în cazul uciderii ursului Arthur. Procurorii fac cercetări pentru braconaj și uz nelegal de armă

spot_img

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc anunță oficial deschiderea unui dosar penal în cazul uciderii ursului Arthur. În acest caz se fac cercetări pentru infracțiunile de braconaj și uz de armă.

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, în vârstă de 43 de ani, a primit aprobare de la Ministerul Mediului să împuște o ursoaică ce făcea pagube în gospodăriile oamenilor din localitatea Ojdula, din Covasna, dar a împușcat ursul greșit, pe Arthur, cel mai mare urs brun din România, acuză organizația de mediu Agent Green. S-a întâmplat în luna martie.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat miercuri că „trebuie stabilit clar dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere și dacă ursul respectiv este cel pentru care s-a emis ordinul de retragere.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc

La 06.05.2021, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a fost înregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul I.P.J. Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, privind împrejurările în care, în ziua de 13.03.2021, pe suprafaţa fondului cinegetic nr. 25 Ojdula, jud. Covasna, gestionat de A.V.P.S. Botoş, a fost ucis prin împuşcare un exemplar mascul din specia urs (Ursus arctors), specie de vânat strict protejată, la care vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente.

În cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunile de braconaj, prev. de art. 42, alin. 1, lit. f) din Legea nr. 407/2006, vânarea speciilor de vânat cuprinse în anexa nr. 2 în alte condiţii decât cele ale derogărilor, prev. de art 44, lit. b) din Legea nr. 407/2006, şi uzul de armă fără drept, prev. de art. 343, alin. 1 Cod penal.

În prezent, ancheta este în desfășurare, în vederea stabilirii în mod corect și complet a circumstanțelor uciderii ursului.