10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 8:22

Dosar al „unității de elită” DNA Ploiești, demolat în instanță

spot_img

Curtea de Apel Ploieşti a demontat un dosar făcut de „unitatea de elită” a DNA, serviciul teritorial de la Ploieşti, condus de Lucian Onea, dispunând achitarea fostului judecător Stefan Fieraru de la aceeaşi instanţă, în prezent avocat, acuzat de un pretins trafic de influenţă, scrie Lumea Justiției. Decizia definitivă urmând ca aceasta să fie dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Stefan Fieraru a fost trimis în judecată în decembrie 2015, pe motiv că, în 2008, în perioada în care activă ca judecător la Curtea de Apel Ploieşti, ar fi primit de la denunţător contravaloarea materialelor de construcţie şi manopera unor lucrări efectuate la două imobile pe care le deţinea în Ploieşti, dar şi contravaloarea unei racle dintr-un cimitir din Ploieşti. La vremea respectivă, în comunicatul de presă în care anunţa o nouă „victorie” în lupta împotriva corupţiei, DNA susţinea că în schimbul acestor foloase fostul judecător ar fi promis va interveni pe lângă colegi de-ai săi de la Tribunalului Prahova care să dispună o soluţie favorabilă într-un dosar în care denunţătorul avea calitatea de inculpat. Iată însă că la aproximativ doi ani de la emiterea rechizitoriului, mai exact în 5 martie 2018, Stefan Fieraru a fost achitat de Curtea de Apel Ploieşti. Soluţia a fost dispusă în baza art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penală, conform căruia „fapta nu există”. Foarte important: procuror de caz în acest dosar a fost însuşi şeful unităţii de elită de la DNA Ploieşti. Este vorba despre procurorul şef Lucian Onea, zis „Lucica” (foto).


Soluţia pe scurt: În baza art.396 alin. 5 rap. la art.16 lit. a) C.p.p., achita pe inculpatul FIERARU STEFAN, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art.291 C.p. rap. la art.7 lit. b) din Legea 78/2000, cu aplic. art.5 C.p., fapta comisă în perioada anului 2008.

Dispune ridicarea sechestrului asigurator dispus prin Ordonanţa nr.11/P/2013 din 08.12.2015 a Parchetului de pe lângă ICCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.

Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 05.03.2018

Minuta Curţii de Apel Ploieşti


Andrei Tudor