8 C
București
luni, 19 aprilie 2021 - 5:51

Dorin Cocoş împarte celula cu „Regele offshore-urilor”, Laszlo Kiss

Fostul soț al Elenei Udrea a preferat să ia șpaga cu valiza, în loc să primească banii într-un offshore

Cocos_Kiss_SZ 

Dorin Cocoş, cunoscut drept un afacerist de modă veche, împarte arestul cu creierul offshore-urilor din România, Laszlo Kiss.

Fostul soţ al Elenei Udrea se află în arest de 10 zile şi va mai rămâne cel puţin de două ori încă pe atât, ca urmare a deciziei ÎCCJ a a respinge recursul împotriva celei mai dure măsuri preventive luată pentru 30 de zile. Din documentele DNA, care au stat şi la baza arestării preventive, reiese că Dorin Cocoş nu avea încredere în offshore-uri şi prefera ca partea lui să ajungă în România în numerar, prin prietenul Dinu Pescariu.

Pe Cocoş l-a dus după gratii nu urmele vreunui ciruit financiar ascuns, ci tocmai o înregistrare ambientală din biroul lui Dinu Pescariu. El îi cerea vechiului său partener, la sfârşitul lunii septembrie, să semneze mai multe chitanţe antedatate prin care să justifice împrumutul de 500.000 de euro, primit în 2011, conform declaraţiei de avere a Elenei Udrea.

Laszlo Kiss este considerat creierul offshore-urilor în România, printre clienţii lui numărându-se, timp de aproape două decenii, personalităţi politice şi oameni de afaceri interesaţi să ascundă provenienţa unor sume de bani.

Laszlo Kiss a fost arestat de două ori până acum. Prima dată, ca urmare a extinderii investigaţiilor în dosarele privind delapidarea PSV de către cuplul Sorin Ovidiu Vîntu-Liviu Luca. Din luna septembrie, Laszlo Kiss a fost arestat preventiv în legătură cu falimentul controlat al reţelei IT “Ultra Pro Computers”, fiind trădat de secretara pe numele căreia trecuse întrega afacerea de consultanţă offshore.

Fiul fostului soț al Elenei Udrea, Alin Cocoş, figurează, într-o investigaţie RISE Project, ca beneficiar al unor offshore-uri din Cipru, în afaceri imobiliare, alături de Andrei Hrebenciuc.