10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 5:21

Donețk refuză desfășurarea alegerilor prezidențiale pe teritoriul său

spot_img

Autoproclamata republică Donețk refuză desfășurarea alegerilor prezidențiale în acest teritoriu

 Denis-pusilin - ucraina

Așa-zisele autorități ale autoproclamatei Republici Populare Donețk, care și-a declarat independența în urma referendumului de duminică, au reafirmat joi că nu vor avea loc alegeri prezidențiale la 25 mai în acest teritoriu, întrucât, susțin ele, “Ucraina este acum un stat vecin”, relatează agenția de presă RIA Novosti.

Alegerile pentru funcția de președinte al Ucrainei nu vor avea loc pe teritoriul fostei regiuni Donețk, întrucât „Ucraina este acum un stat vecin”, se menționează pe site-ul așa-numitei Republici Populare Donețk.

Potrivit RIA Novosti, duminică, la Donețk și Lugansk — două regiuni industriale importante din estul Ucrainei — au avut loc referendumuri cu privire la viitorul statut al celor două regiuni, în cadrul cărora aproximativ 90% dintre participanți au votat pentru independența de Kiev. Ca urmare, cele două regiuni au început să-și formeze propriile organisme administrative și armată proprie.

„Republica Populară Donețk va fi parlamentară, iar granițele sale vor coincide cu cele ale regiunii Donețk”, se mai arată pe site-ul separatiștilor proruși, în care se afirmă că a fost creat deja un Consiliul al Securității local care se va ocupa de ‘alungarea ocupanților (forțelor guvernamentale, n.red.) de pe teritoriul său’”

Anterior, Denis Pușilin, copreședintele autoproclamatului guvern din Donețk, declarase că nu vor avea loc alegeri prezidențiale pe teritoriul Republicii Populare Donețk. El a mai spus că ‘cei mai mulți aleși ai poporului’ au votat deja un proiect de Constituție al republicii.

Între timp, continuă operațiunea specială împotriva milițiilor proruse din estul țării. În cursul nopții de miercuri spre joi, la Kramatorsk a fost distrusă o bază ascunsă a insurgenților proruși, a anunțat președintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, adăugând că în același timp a fost eliberată de teroriști o localitate de lângă Slaviansk.

C.A.