Donețk: O mie de copii sunt izolați în adăposturile antiaeriene

UNICEF estimează că în total circa 1,7 milioane de copii sunt afectați de conflictul din Ucraina

ucraina armata

Aproximativ o mie de copii ucraineni sunt izolaţi în adăposturile antiaeriene din orașul Donețk și au nevoie urgentă de ajutor, a avertizat marți Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), citat de agenția EFE.

„Copiii din zonele afectate de conflict suferă un stres enorm, însă cei mai vulnerabili sunt cei refugiați în adăposturile subterane neigienice și aglomerate”, a subliniat Giovanna Barberis, reprezentata UNICEF la Kiev.

Totodată, ea a precizat că, încă din luna septembrie, mii de persoane din zonele de conflict petrec cea mai mare parte din timp în aproximativ 12 adăposturi antiaeriene unde stau în condiții igienice precare și nu au acces la apă potabilă și mâncare.

Până în prezent, UNICEF a repartizat circa 1.100 de kituri pentru igienă copiilor și adulților refugiați în aceste adăposturi și speră să reușească în scurt timp să ofere îmbrăcăminte de iarnă pentru circa 10.000 de minori.

Reprezentanta organizației a precizat că în zona de conflict din estul separatist al Ucrainei copii sunt lipsiți de asistență sanitară, existând riscul declanșării unor epidemii. ucraineni cu vârste mai mici de 5 ani nu au fost vaccinați împotriva poliomielitei.

De la începutul conflictului din Ucraina, în luna martie 2014, peste un milion și jumătate de persoane, dintre care circa 130.000 sunt copii, au fost nevoite să-și abandoneze locuințele, UNICEF estimând că în total circa 1,7 milioane de copii sunt afectați de acest conflict.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU