12.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 15:37

Donald Trump nu mai are simptome de Covid, spun medicii. Conducerea armatei SUA, în carantină

spot_img

Președintele american Donald Trump se descurcă „extrem de bine” și nu raportează niciun simptom al COVID-19, la o zi după întoarcerea la Casa Albă după ce a fost internat cu boala extrem de contagioasă, a declarat medicul său într-un comunicat, marți, citat de Reuters.

Sean Conley, comandantul marinei, a declarat că o echipă de medici s-a întâlnit cu președintele marți dimineață.

A avut o primă noapte odihnitoare acasă și astăzi nu raportează niciun simptom. Semnele vitale și examenul fizic rămân stabile, cu un nivel de saturație ambulatorie a oxigenului de 95-97% “, a spus el într-un comunicat publicat de Casa Albă. „În general, el continuă să se descurce extrem de bine.”

Pe de altă parte, New York Times face publice detalii legate de situația conducerii armatei SUA: Generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major, împreună cu mai mulți dintre cei mai înalți lideri militari ai Pentagonului, sunt în carantină după ce au fost expuși la coronavirus, a declarat marți un oficial al Departamentului Apărării.

Oficialul a declarat că aproape întregul șef de stat major mixt, inclusiv generalul James C. McConville, șeful de stat major al armatei, sunt în carantină după ce amiralul Charles Ray, vice comandantul Gărzii de Coastă, a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

“Suntem conștienți că vice-comandantul Ray a dat rezultate pozitive pentru Covid-19 și că s-a aflat săptămâna trecută la Pentagon pentru întâlniri cu alți lideri militari superiori“, a declarat Jonathan Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, într-o declarație publicată de biroul său.

„Din precauție, toate contactele strânse potențiale de la aceste întâlniri se auto-pun în carantină și au fost testate în această dimineață”, a adăugat el. „Niciun contact al Pentagonului nu a prezentat simptome și nu avem alte teste pozitive de raportat în acest moment”.

Anunțul reprezintă o evoluție alarmantă – deoarece virusul se extinde la cele mai înalte niveluri ale guvernului civil până la centrul operațional al aparatului de securitate națională al țării.

Un oficial militar a menționat că generalul Milley și ceilalți ofițeri superiori au capacitate operațională deplină de unde lucrează – majoritatea acasă – și a spus că nu există degradări ale apărării naționale a țării.

Amiralul Ray a fost în Pentagon săptămâna trecută, participând la întâlniri în grupul de securitate cu generalul Milley și conducerea superioară militară a Pentagonului. Oficialii Departamentului Apărării au declarat că decizia de carantină a respectat orientările Departamentului Apărării stabilite de Centrele pentru Controlul Bolilor.

Generalul Milley și o serie de înalți oficiali ai Departamentului Apărării au fost, de asemenea, testați frecvent de la 27 septembrie, când mulți dintre conducătorii superiori ai Pentagonului au participat la o recepție de la Casa Albă pentru familiile „Stea de Aur” ale trupelor căzute. Atât Donald Trump, cât și Melania Trump, prima doamnă, au fost la acel eveniment.

Reacția de la Pentagon la posibila expunere a liderilor militari superiori la coronavirus este în contrast cu Casa Albă, unde Donald Trump a încălcat aceleași linii directoare stabilite de C.D.C. că urmează Pentagonul.

Oficialii de la Casa Albă, invocând îngrijorări legate de securitatea națională, au declarat în weekendul trecut oficialii Departamentului Apărării că nu ar trebui să mai informeze publicul sau presa despre infectările cu coronavirus în rândul înalților lideri ai Pentagonului. Însă oficialii Departamentului Apărării au pus sub semnul întrebării directiva.

Generalul Milley, în vârstă de 62 de ani, a fost numit în funcția sa de cel mai înalt membru al armatei la 8 decembrie 2018, de Donald Trump.