-3.2 C
București
joi, 20 ianuarie 2022 - 10:25
No menu items!

Donald si Melania trump, diagnosticați cu Covid-19. Au participat la dezbaterea cu Biden alături de un consilier infectat

spot_img

Președintele SUA a fost infectat cel mai probabil în timpul unei călătorii la bordul Air Force One, spre prima dezbatere cu contracandidatul său, Joe Biden, alături de unul dintre cei mai apropiați consilieri, diagnosticat, marți, cu Covid-19, scrie presa americană. Consilierul lui Trump, dar și mai mulți membri ai familiei prezidențiale au fost văzuți fără mască la dezbaterea din Ohio.

Trump a anunțat diagnosticul într-un tweet:

„În seara asta, eu și @FLOTUS am dat rezultate pozitive la COVID-19. Vom începe imediat procesul de carantină și recuperare. Vom trece prin aceasta ÎMPREUNĂ!”
– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2 octombrie 2020

Dr. Sean Conley, medicul președintelui, a confirmat diagnosticul, într-o declarație pe 1 octombrie.

“Președintele și Prima Doamnă sunt amândoi bine în acest moment și intenționează să rămână acasă în Casa Albă în timpul convalescenței lor”, a declarat Conley.

De asemenea, el a susținut că Trump va continua „să-și îndeplinească atribuțiile fără întrerupere în timp ce își revine”.

Trump și-a anulat planurile de a călători, vineri, la un miting de susținere în Florida, dar a ținut o dezbatere telefonică, la prânz, cu „vârstnici vulnerabili”.

Trump, care are 74 de ani și este considerat obez, potrivit unei evaluări efectuate în iunie de medicul de la Casa Albă, se confruntă cu un risc crescut de boli severe cauzate de coronavirus. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au avertizat multă vreme că adulții în vârstă și cei cu un indice de masă corporală de 30 sau mai mare sunt expuși unui risc crescut de spitalizare și, eventual, de necesitatea unei terapii intensive în cazul în care aceștia se infectează.

Hope Hicks, consilier principal al președintelui, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 după ce a călătorit, marți, cu Trump la prima sa dezbatere prezidențială cu rivalul democrat Joe Biden.

Oamenii apropiați de Hicks au declarat pentru Bloomberg News că se confruntă cu simptome ale virusului. Ea a fost fotografiată fără mască, la sosirea pe aeroportul din Cleveland, unde a avut loc dezbaterea.

Mulți dintre membrii familiei Trump au participat la acest eveniment fără a purta măști, chiar și după ce un medic din Cleveland Clinic a cerut publicului să-și acopere fața.

La dezbatere, Trump a batjocorit și faptul că Biden poartă mască la evenimentele sale de campanie, în timp ce a susținut că mitingurile sale nu au avut „niciun efect negativ”, deși oficialii din sănătate au spus, după un miting din 20 iunie în Oklahoma, că a avut ca efect sporirea cazurilor de infecții pe plan local.

„Ar putea vorbi la 200 de metri distanță și apare cu cea mai mare mască pe care am văzut-o vreodată”, a spus Trump despre comportamentul lui Biden în campanie, și decizia sa de a nu organiza adunări mari de persoane.

Și prima doamnă și-a anunțat diagnosticul într-un tweet de vineri dimineață:

„Așa cum au făcut prea mulți americani anul acesta, @potus și eu sunt în carantină acasă după ce s-au testat pozitive pentru COVID-19. Ne simțim bine și am amânat toate angajamentele viitoare. Vă rugăm să vă asigurați că rămâneți în siguranță și vom trece cu toții împreună.”
– Melania Trump (@FLOTUS) 2 octombrie 2020

Vicepreședintele Mike Pence a recurs, tot la Twitter, pentru a spune că el și soția sa Karen își trimit „dragostea și rugăciunile” către soții Trump, pentru recuperarea lor. Un purtător de cuvânt al vicepreședintelui nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii cu privire la faptul dacă Pence a dat rezultate pozitive pentru coronavirus în ultimele 24 de ore, potrivit Yahoo News.

„Karen și cu mine trimitem dragostea și rugăciunile către prietenii noștri dragi președinte @realDonaldTrump și @FLOTUS Melania Trump. Ne alăturăm milioane de oameni din toată America, rugându-ne pentru recuperarea lor completă și rapidă. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe președintele Trump și minunata noastră doamnă Melania.”– Mike Pence (@Mike_Pence) 2 octombrie 2020

Diagnosticul președintelui SUA vine pe fondul eforturilor sale continue de a declara că națiunea a depășit în mare măsură cele mai grave amenințări ale pandemiei și ar putea redeschide zone mari ale economiei, un mesaj pozitiv al sezonului electoral pe care experții din domeniul sănătății l-au avertizat că ar putea fi mai prea de realitate.

Peste 207.000 de oameni din SUA au murit acum din cauza coronavirusului și peste 7,3 milioane au fost infectați. Cazurile rămân ridicate sau cresc în mai mult de o duzină de state, chiar și după o perioadă de închidere devastatoare din punct de vedere economic în aproape fiecare colț al țării.