18.2 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 1:48
No menu items!

Domnilor procurori, căutați vinovații în ancheta voastră, nu în sicriul Aurei Ion

spot_img

marilena_nedelcu_mic

  • Marilena Nedelcu

     

Sunt fix cinci luni de la catastrofa aeriană din Apuseni. Și, ce-am aflat? Că procurorii militari care ne bombardează săptămânal cu comunicate în care ne spun câte audieri au mai făcut, s-au gândit, pentru relevanța și exactitatea concluziilor pe care le vor emite, să o dezgroape pe studenta la medicină Aura Ion. Că primul raport al legiștilor nu are avizul nu știu cărei comisii, de parcă orice moarte suspectă din țara asta are nevoie de avize speciale, de deshumări care să le mai răscolească sufletele familiei, de sfidarea din ochii generalilor cu sau fără mustață, aflați tot timpul cu mape inutile subsoară și un zâmbet perfid aplicat pe figură.

Sau poate pentru că o țară întreagă a fost șocată la prima concluzie a morții fetei? Vă amintiți? O fată eminentă, de 23 de ani, care a murit cu lacrimile înghețate pe obraz? Dacă schimbăm concluzia asta, putem schimba și încadrarea, nu? Poate nu vom mai avea ucidere din culpă, ci omor prin imprudență, dacă mai există în noul cod formularea asta…

Să ne reamintim însă, și să nu uităm niciodată, de fapt, din prostia, imprudența și aroganța cui a murit Aura Ion. Să ne răspundă domnii procurori militari la alte întrebări, nu din ce cauză a murit Aura Ion. Asta știm, a văzut o țară-ntreagă, în direct, la televizor. Deci, așteptăm,domnilor anchetatori, următoarele concluzii:

– Au fost corecte coordonatele GPS transmise de câteva ori la 112 de către medicul supraviețuitor?
– Dacă au fost corecte, ce a făcut STS cu ele, cui le-a transmis și în cât timp?
– Ce coordonate a dat, dacă a dat, Romatsa, în legătură cu locația avionului prăbușit, sau ultimele coordonate de pe sistemele lor de monitorizare?
– Ce făceau, pe 20 ianuarie după-amiaza, șefii instituțiilor care fac parte din sistemul național de urgență?
– A existat comunicare între aceste instituții?
– Cine iese în fața poporului și ne garantează că, doamne ferește, dacă se întâmplă mâine ceva, va fi altfel?