9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 3:55
No menu items!

Doi morţi şi 182 de răniţi în urma unui accident aerian în San Francisco

spot_img
foto: telegraph.co.uk

Un Boeing 777 al companiei sud-coreene Asiana Airlines care venea din Seul a ratat aterizarea şi a luat foc pe aeroportul din San Francisco, sâmbătă, după ce coada avionului a lovit pista, provocând moartea a două persoane şi rănirea altor 182, dintre cele 307 persoane aflate la bord.

Toţi pasagerii zborului 214, care venea de la Seul, au fost număraţi sâmbătă seara, au anunţat pompierii din San Francisco.
După ultima numărătoare oficială erau doi morţi, 182 de răniţi şi 123 de pasageri nevătămaţi. Avionului Asiana Airlines transporta 307 persoane, dintre care 16 membri ai echipajului.

„Coada avionului Asiana a lovit pista şi avionul a părăsit pista”, a explicat în cursul serii Ministerul sud-coreean al Transporturilor, care a trimis la faţa locului o echipă formată din patru persoane pentru a inspecta carcasa avionului.

„Este incredibil, suntem foarte norocoşi că au fost atâţia supravieţuitori”, a declarat Ed Lee, primarul din San Francisco, în cadrul unei conferinţe de presă. „Dar sunt încă mulţi răniţi grav”, a adăugat el.

Potrivit şefului adjunct al pompierilor, Dale Carnes, 49 de răniţi „sunt în stare gravă şi au fost printre primii care au fost evacuaţi” la spitalele învecinate, în special la San Francisco General Hospital. Acesta a primit 52 de pacienţi, dintre care cel puţin doi copii. Sâmbătă seara, cinci pacienţi erau încă în stare „critică”, potrivit purtătoarei de cuvânt a instituţiei, Rachel Kagan.

Spitalul Stanford a primit 45 de pacienţi, toţi cu „fracturi” şi „hemoragii”, potrivit purtătorului de cuvânt.

Televiziunile au arătat imagini impresionate cu avionul înconjurat de fragmente de fuselaj, cu coada desprinsă de restul aparatului şi fără partea superioară. Avionul ar fi lovit digurile care separă aeroportul de apă, în golful San Francisco.

Pompierii au ajuns imediat în jurul avionului după accident, care s-a produs cu puţin timp înainte de ora 18.30 GMT (21.30 ora României) şi au controlat incendiul. „Am avut în acelaşi timp un incendiu şi o urgenţă medicală cu morţi. A fost o situaţie foarte dificilă la început”, a declarat şeful pompierilor din San Francisco, Joanne Hayes-White.

Motivele accidentului rămân necunoscute. Agentul FBI David Johnson a declarat presei să nu există „indicii cu privire la vreun act terorist sau criminal legat de accident”. „Vom face tot ce ne stă în putere pentru a descoperi ce s-a întâmplat”, a adăugat el.

Preşedinta Agenţiei americane pentru securitatea transporturilor (NTSB), Debbie Hersman, a asigurat, de la Washington, că este „prea devreme pentru a spune ceva”. Experţii NTSB erau aşteptaţi la San Francisco în intervalul cuprins între miezul nopţii şi ora 01.00, potrivit primarului Ed Lee.

Asiana Airlines, a doua companie ca mărime din Coreea de Sud, a precizat că printre cei 291 de pasageri figurau 77 de coreeni, 141 de chinezi, 61 de americani şi un japonez. Avionul a decolat de la Shangai, a făcut escală la Seul şi şi-a continuat drumul către San Francisco.

Printre pasagerii chinezi figurau 34 de liceeni şi profesorul lor, potrivit agenţiei Xinhua (China Nouă).

Preşedintele american Barack Obama, informat în legătură cu accidentul, „le-a cerut echipelor sale să menţină contactul permanent cu autorităţile federale, californiene şi locale”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

R.D.