27.4 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 14:46
No menu items!

Doi jurnaliști români, reținuți în Transnistria câteva ore. Prin ce au trecut

spot_img

Doi jurnaliști români de la postul de televiziune Digi 24 au fost reținuți timp de 6 ore în Tiraspol, regiunea Transnistria, fiind eliberați după ce MAE de la București și OSCE au intervenit la autoritățile din Republica Moldova.

Cei doi jurnaliști nu au mai răspuns apelurilor redacției, astfel că au fost alertate autoritățile. MAE spune că jurnaliștii au fost reţinuţi de forţele de securitate ale aşa-ziselor „autorităţi” transnistrene. Ambasada României la Chişinău a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe multiple canale, inclusiv pe lângă autorităţile competente ale Republicii Moldova şi Misiunea în Republica Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, fiind obţinută, după doar câteva ore, eliberarea celor doi jurnalişti.

Ziariștii au fost aduși în siguranță la Chișinău, urmând să revină în țară cât de curând.

”Eram în regiunea transnistreană și, după o serie de reportaje în Tighina, am mers către așa-numita capitală a așa-numitei republici. Aproape de centrul orașului am fost înconjurați de un grup de oameni îmbrăcați în civil și ne-au cerut să îi însoțim. Ne-au spus, apoi, că sunt de la așa-numitul minister de interne. Am fost reținuți timp de 6 ore și am fost anchetați despre ce facem în regiune. După 6 ore, timp în care nu am avut acces la telefon, am fost eliberați și ni s-a cerut să părăsim Transnistria. Suntem în siguranță!”, a spus Alexandru Rotaru, jurnalist Digi 24.

MAE avertizează că toți jurnaliștii care vor să ajungă în regiunea transnistreană ar trebui să anunțe autoritățile române și moldovene despre planurile lor, având în vedere că „aşa-zisele „autorităţi” transnistrene au impus o interdicţie de intrare a jurnaliştilor străini în teritoriul controlat de acestea”.

M. Nedelcu