15.2 C
București
luni, 14 octombrie 2024 - 23:28
No menu items!

Doi foști subordonați ai primarului Traian Băsescu, anchetați de DNA pentru retrocedarea unui teren

spot_img

DNA i-a pus sub control judiciar pe doi șefi de serviciu din Direcția Juridică a Primăriei Capitalei, pentru retrocedarea ilegală, pe 19 noiembrie 2004, a unui teren de peste 15.000 de metri pătrați.

 DNA

Potrivit DNA, Andrei George Creci este acuzat de abuz în serviciu, iar Cati Viviana Fălan, de favorizare a infractorului, deoarece, în cadrul comisiei interne de analiză a notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001,au propus, în mod nelegal, la data de 19.11.2004, restituirea în natură a unui teren, amplasat în Capitală, aparținând domeniului privat al Municipiului București, în suprafață de 15.209,87 m.p și măsuri reparatorii pentru restul suprafeței până la 3,5 hectare. Terenul a fost evaluat la peste 3,3 milioane de euro.

Procurorii susțin că șeful de la Juridic a întocmit acte false ca să-i inducă în eroare, în momentul în care au declanșat ancheta.

Ulterior săvârșirii faptei, inculpatul Creci Andrei-George a acționat în mod nemijlocit pentru înlăturarea ilicită a urmărilor faptei penale săvârșite, astfel încât să zădărnicească urmărirea penală și tragerea la răspundere penală și civilă, împreună cu celelalte persoane cercetate, prin aceea că a redactat personal un document, semnat de primarul general al Municipiului București la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție. În cuprinsul acestui act a consemnat că Primăria Municipiului București nu se constituie parte civilă în dosarul penal, și, depășind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalității procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar și a respectării dispozițiilor legale în activitatea desfășurată de comisie.

comunicat DNA

De asemenea, în cazul unei alte adrese trimisă de către Direcția Națională Anticorupție primarului general al Municipiului București, inculpatul Creci Andrei-George, prin influența pe care o are asupra funcționarilor publici de execuție, din cadrul Primăriei Municipiului București, a determinat-o pe inculpata Fălan Catia-Viviana, să întocmească un punct de vedere către primarul general, favorabil persoanelor cercetate în cauză și să redacteze răspunsul către Direcția Națională Anticorupție.

Astfel că Primăria Municipiului București a comunicat, în iunie 2014, că nu se constituie parte civilă în procesul penal, rezervându-și dreptul de a acționa pe cale civilă, și că în prezent nu există documente care să contribuie la identificarea și localizarea terenului.

Traian Băsescu a fost primar general al Capitalei din 2000 până în decembrie 2004.