8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 5:45

Doi din cinci angajatori găsesc cu greu candidaţii potriviţi pentru posturile libere

spot_img

40% dintre angajatori au dificultăţi la ocuparea posturilor vacante, arată un studiu al companiei de resurse umane ManpowerGroup

cv-shutterstockAngajatorii găsesc cu greu personal potrivit pentru posturile de meseriaşi calificaţi, ingineri, reprezentanţi de vânzări, manageri de proiect sau directori IT.

Ponderea angajatorilor care se confruntă cu dificultăţi a scăzut cu 14 puncte procentuale faţă de anul trecut, când angajatorii din România se aflau pe locul 7 global în privinţa percepţiei deficitului de talente, dar continuă să fie superioară atât mediei globale, cât şi celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (EMEA), cu 4 puncte procentuale.

Manpower Group România
studiul “Deficitul de talente”

În ultimii şapte ani, meseriaşii calificaţi (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni etc.) şi inginerii au alternat pe primele două locuri din top, fiind singurele poziţii care nu au lipsit niciodată de pe lista posturilor greu de ocupat.

În acest an au intrat în top şi managerii de proiect şi managerii/directorii IT. Comparativ cu anul trecut, se remarcă o creştere a dificultăţii de identificare a talentelor din IT nu doar la manageri şi directori, aflaţi pe locul al cincilea în top, ci şi în privinţa personalului IT de nivel mediu şi junior, aflat pe locul al şaptelea, în urcare cu o poziţie din 2013.

În plus, a devenit mai dificilă şi recrutarea în vânzări, reprezentanţii de vânzări urcând de pe poziţia a şasea pe cea de-a treia, revenind în top, pentru prima dată din 2011 până în prezent, managerii de vânzări, pe care angajatorii îi plasează pe locul al nouălea ca dificultate.

Deficitul de talente continuă să fie acut şi în privinţa personalului administrativ şi financiar, perceput ca al zecelea în top, dar presiunea acestuia a scăzut faţă de 2013, când angajatorii îi plasau printre primele cinci posturi pentru care găseau greu candidaţii potriviţi.

Pe de o parte, deficitul perceput de angajatorii din România continuă să fie superior mediei globale şi regionale. Pe de alta, principala cauză a dificultăţilor indicate de angajatori nu este lipsa candidaţilor, care îi afectează doar în proporţie de 30%, ci lipsa competenţelor profesionale specifice postului, pe care o reclamă mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi. Aceasta este o problemă sistemică, a cărei rezolvare nu apare de la un an la altul.

Valentin Petrof
director general, ManpowerGroup România

Peste jumătate dintre angajatorii din România  – 54% – au declarat că principalul motiv pentru care întâmpină dificultăţi în găsirea talentelor potrivite este lipsa competenţelor profesionale specifice, tehnice, care se se întâlneşte predominant în recrutarea de meseriaşi şi muncitori calificaţi, unde 35% dintre angajatori identifică un obstacol în lipsa calificărilor şi certificărilor necesare.

Lipsa de candidaţi sau numărul insuficient al acestora este o cauză importantă a deficitului de talente în opinia a 30% dintre angajatori. Mai mult, 21% dintre angajatori consideră că lipsa de experienţă a candidaţilor este un factor care împiedică angajarea, iar 16% spun că aspiranților le lipsesc abilităţile interpersonale şi de relaţionare la locul de muncă.

Deficitul de talente afectează capacitatea firmelor de a-şi deservi clienţii, consideră 40% dintre angajatori, iar impactul asupra capacităţii este ridicat, spun 19% dintre aceştia. De asemenea, generează o creştere a fluctuaţiei de personal (38% dintre angajatori) şi un efect negativ asupra creativităţii şi inovaţiei în organizaţie (28%).

R.D.