7.8 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 16:15
No menu items!

Doi ani de la primul caz de COVID-19: “Nu există un antiviral perfect pentru această boală”

spot_img

Sâmbătă, 11 decembrie, se împlinesc 2 ani de la primul caz de infectare cu SARS-CoV2 înregistrat oficial în lume. Primul caz cunoscut ar fi fost cel al unei vânzătoare dintr-o piaţă din oraşul chinez Wuhan. În România, doi ani de luptă cu noul coronavirus se vor împlini în februarie 2022. Din păcate, nici acum, spun medicii, nu există încă un antiviral perfect împotriva COVID. 

Medicul Simin Florescu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş” din Bucureşti spune că problema spitalelor din România nu este legată de asigurarea medicamentelor antivirale pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, ci “rezerva de energie umană care este pe cale de secătuire“. Medicul adaugă că “nu există un antiviral, în acest moment, perfect pentru COVID” și subliniază importanţa vaccinării.

“Nu cred că trebuie să ne referim neapărat la antivirale, pentru că nu asta ar fi problema principală în spitale. De altfel, pacienţii care ajung, după modelul valului patru, în spital, sunt pacienţi care sunt cam depăşiţi de tot ce înseamnă tratament antiviral, ajung în stare gravă şi necesită tratamente de susţinere a funcţiilor vitale, tratamente imunomodulatoare şi alte tipuri de intervenţii terapeutice. Cum ne pregătim, ce o să facem în valul cinci? Pot să fiu puţin cinică şi să spun că ne-am obişnuit şi că de acuma ştim foarte bine ce avem de făcut. Problema însă este rezerva de energie umană care este pe cale de secătuire. Şi cred că nu ar trebui să forţăm situaţia expunând din nou spitalele la un val imens de pacienţi, ci ar trebui să ne vaccinăm ca să nu ajungem în aceeaşi situaţie ca în valul patru”, a spus conf. dr. Simin Florescu, vineri seară, în cadrul unei dezbateri la TVR.  
 
Managerul Spitalului “Victor Babeș” a menţionat că “nu există un antiviral, în acest moment, perfect pentru COVID”.
 
R. Dan