13 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 18:00

Documentul secret descoperit la Vatican. Pactul după care se ghidează Papa Francisc

spot_img

Un document secret, după care se ghidează Papa Francisc, a fost descoperit la Vatican. Este vorba despre un acord semnat de sute de episcopi în anul 1965, relatează CNN.

Conform documentului, biserica trebuie să fie un lăcaș al săracilor. Singurul supraviețuitor dintre cei care au semnat tratatul se pare că îl îndrumă pe actualul papă în acțiunile sale.

Actul a fost semnat cu 50 de ani în urmă, într-o biserică subterană din Roma. Denumit “pactul catacombelor”, acordul prevedea formarea unei biserici pentru cei neajutorați.

“Pactul conținea 13 puncte în care episcopii erau de acord cu neetalarea averii sau a veșmintelor extravagante. Să nu poarte haine scumpe sau în culori stridente, să evite aurul și argintul, mai cerea actul. De asemenea, erau de acord să nu accepte invitații la cine extravagante”, spune Delia Gallagher, corespondent CNN.

De toate acestea pare să țină cont Papa Francisc.

Experții susțin că episcopul Luigi Bettazzi, în vârstă de 92 de ani și singurul supraviețuitor dintre cei care au semnat pactul, îl influențează pe actualul papă. “Am spus întodeauna că Papa Francisc este noul Pact al catacombelor”, a susținut Luigi Bettazzi.

“Au fost 500 de episcopi care au semnat pactul, cei mai mulți din America Latină. Cred că Papa Francisc știa de existența pactului, el crescând într-o biserică din America Latină”, spune Sally Hodgdon, maica stareță.

Semnatarii i-au trimis la acea vreme o scrisoare Papei Paul al VI-lea, dar, spune Bettazzi, Vaticanul se temea să se asocieze cu problemele sărăciei din cauza situației politice de la acea dată.

Papa Francisc dorește o biserică săracă, fără haine extravagante sau apartamente luxoase, în special pentru cei de la Vatican.

Chiar și înainte de Papa Francisc noi am încercat să vorbim despre sărăcie, fără a face referire la <<Pactul catacombelor>>, așa că, de-a lungul timpului, chiar dacă am avut diferiți papi noi am fost vehemenți în susținerea acestui lucru. Acum, cu Papa Francisc, ne este mai ușor“, adaugă maica stareță.