17.4 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 13:05
No menu items!

Documente confiscate lui David Miranda. Poliţia britanică a deschis o anchetă

spot_img
Documente confiscate lui David Miranda. Poliţia britanică a deschis o anchetă
fotoȘ www.theguardian.com

Poliţia britanică a anunţat joi că a deschis o „anchetă penală” după ce a început examinarea documentelor confiscate de la David Miranda, partenerul şi colaboratorul jurnalistului Glenn Greenwald de la The Guardian, cel care a publicat dezvăluirile fostului consultant NSA Edward Snowden despre programe de supraveghere americane şi britanice, informează AFP.

Totodată, Înalta Curte de Justiţie de la Londra a limitat examinarea documentelor confiscate, interzicând poliţiei şi guvernului să „analizeze, să copieze sau să ofere” aceste date altfel decât „în scopul protejării securităţii naţionale”.

David Miranda a iniţiat proceduri judiciare după arestarea sa, duminică, pe aeroportul Heathrow, unde a fost interogat timp de nouă ore în baza legislaţiei britanice antiteroriste. Poliţia i-a confiscat întreg materialul informatic pe care-l avea asupra sa.

Poliţia a declarat în faţa Înaltei Curţi că a recuperat „zeci de mii” de pagini de material informatic, pe care a început să le examineze în ultimele zile.

Ceea ce a fost verificat până acum conţine din punctul de vedere al poliţiei material cu caracter extrem de sensibil, a cărui divulgare ar aduce un prejudiciu grav siguranţei publice. Prin urmare, poliţia a lansat o ancheta penală

 Jonathan Laidlaw,  avocatul Scotland Yard

Avocaţi ai lui David Miranda au sesizat Înalta Curte pentru a cere un ordin menit să protejeze confidenţialitatea documentelor confiscate, pe care le-au calificat drept „material jurnalistic sensibil”.

 C.I.