21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 11:50
No menu items!

DOCUMENT. PSD reclamă Guvernul Cîțu la DNA

spot_img

PSD a depus, luni, o plângere penală la DNA împotriva premierului interimar Florin Cîțu, a vicepremierului Kelemen Hunor, a ministrului dezvoltării Cseke Atilla și a ministrului finanțelor Dan Vîlceanu pentru modul în care au fost distribuiți aproape un miliard de lei către primari.

În plângerea penală, PSD, reprezentat de Marcel Ciolacu, îi acuză pe membrii guvernului de constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu, la care se adaugă alte infracțiuni pe care îi lasă pe anchetatori să le identifice. 

Potrivit plângerii depuse la DNA, prin decizia privind alocarea unor sume din Fondul de Rezervă Bugetară la dispoziția Guvernului, pentru unele autorități locale, „făptuitorii au dispus alocarea arbitrară a peste 1.010.99 mii lei”.

PSD consideră că alocarea s-a realizat discreționar.

„Criteriul avut în vedere a fost unul licit, și anume apartenența la o anumită entitate politică, nicidecum interesul public sau necesitățile financiare reale determinate de factori obiectivi, ci doar interesul unui grup restrâns de persoane”, scriu reprezentanții PSD în plângerea penală.

„Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului este și trebuie să rămână destinat finanțării unor cheltuieli urgente sau neprevăzute ale unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale apărute în timpul exercițiului bugetar, priviți în mod nediscriminatoriu, nu o modalitate de favorizare a membrilor Partidului Național Liberal sau a comunităților locale conduse de aceștia”, atrage atenția PSD în document. 

Plângerea penală poate fi consultată AICI

Pe 6 octombrie, Guvernul interimar condus de Florin Cîțu a alocat sume importante din fondul de rezervă pentru primării. Alocarea totală a fost de 1 miliard de lei – 400 de milioane urmând să fie utilizate pentru achiziția de medicamente și reducerea efectelor calamităților, iar restul, de 600 de milioane de lei, pentru acoperirea de cheltuieli precum plata utilităților sau a salariilor în administrația locală.

Potrivit deciziei Guvernului, cele mai câștigate au fost primării conduse de primari liberali – acestea urmând să primească aproximativ 70 la sută din suma totală. 

Raluca Dan