4.8 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 9:38

DOCUMENT. Mandatul de percheziţie de la Mehedinţi era pentru ridicarea de înscrisuri. Plângere penală pe numele prcuroarei la SIIJ

Avocatul Toni Neacşu, fost membru CSM, a precizat că a revizuit o plângere penală a unui ONG, care va fi depusă la Secţia pentru anchetarea magistraţilor împotriva procurorului care ar fi bruscat fetiţa din Mehedinţi. Neacşu spune că procurorul a abuzat de mandatul de percheziţie, deoarece acesta era emis pentru ridicarea de probe şi înscrisuri, nu pentru ridicarea minorului.

„Ori, obiectul percheziţiei este ridicarea de obiecte şi înscrisuri, iar nicidecum ridicarea forţată a minorilor”, a scris pe Facebook avocatul Toni Neacşu, fost membru CSM.

„Sub pretextul acestuia, a luat cu forţa şi ilegal minora din domiciliul asistenţilor maternali, depăşind limitele mandatului de percheziţie, săvârşind astfel infracţiunea de abuz în serviciu, iar prin modalitatea dură şi prin bruscările fizice şi psihice aduse minorei, care s-a opus să fie luată din domiciliul unde se afla, există indicii că s-a săvârşit cel puţin şi infracţiunea de lovire sau alte violenţe. Trebuie să facem distincţie între hotărârile judecătoreşti civile definitive care lămuresc, până la desfiinţarea lor, situaţia legală a minorei, adopţia fiind în acest moment legală, reţinerea acesteia de către familia Sărămaţ fiind ea însăşi nelegală de vreme ce justiţia civilă a hotărât astfel definitiv, şi modul concret în care procurorul învestit cu o cauză penală şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, aducând grave vătămări integrităţii psihice şi fizice a copilului”, mai precizează Neacşu.

Avocatul a mai punctat că ancheta internă dispusă de procurorul general şi cea a Inspecţiei Judiciare nu sunt suficiente în acest caz, fiind necesară şi deschiderea unui dosar penal.

Ulterior, Toni Neacşu, fost membru al CSM, a menţionat pe Facebook: ” Problema reală este modalitatea în care procurorul învestit cu o plângere penală a înţeles să efectueze acte de urmărire penală, luând cu forţa minora din domiciliul în care aceasta locuia, chiar dacă presupunem că reţinerea ei de către asistenţii maternali era nelegală la acel moment.

Lipsirea de libertate, ca infracţiune, presupune în toate cazurile lipsa voinţei persoanei de a se afla într-un loc, ori este evident ca minora nu numai că dorea să stea în acea locuinţă dar şi s-a opus categoric preluării ei”

Alături de comentariu, Toni Neacşu prezintă şi mandatul de percheziţie domiciliară, emis de Judecătoria Craiova. În acesta se menţionează că este autorizată efectuarea percheziţiei domiciliare la imobilul de la Baia de Aramă pentru a fi strânse probe cu privire la fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului, fals prinvind identitatea, uz de fals, rele tratamente aplicate minorului şi împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu.

R.D.