20.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 19:28
No menu items!

DOCUMENT. Lege anti-speculă. Cum vrea Guvernul să oprească creșterile nejustificate de prețuri

spot_img

Creșterea nejustificată a prețurilor față de consumatori și concurența neloială față de alte firme în caz de mobilizare militară, de război, de asediu, de urgență, alertă ori alte situații de criză vor fi pedepsite cu amenzi între 0,1%-1% din cifra de afaceri, minim 10.000 de lei, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență aflat, miercuri, pe agenda Guvernului.

Guvernul discută, miercuri, în primă lectură proiectul de Ordonanță de urgență pentru combaterea creșterilor nejustificate de prețuri și a concurenței neloiale.

Executivul susține că este necesară adoptarea de urgență a acestui act „în contextul economic și geopolitic actual, pentru a preîntâmpina eventuale situații de criză, penurii sau creșteri nejustificate ale prețurilor unor produse și/sau servicii considerate esențiale pentru sănătatea, siguranța și integritatea cetățenilor”, precum și în contextul pandemic actual.

„Prezentul proiect de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și buna funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncţionalități evidente ale pieţei, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative”, se arată în proiectul de OUG.

Guvernul va identifica produsele considerate în situații de risc speculativ sau categorii de produse ce pot afecta buna funcționarea a economiei sau bunăstarea consumatorului, se mai arată în proiect.

Pentru listele de produse astfel identificate sunt interzise: practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri de pe piața internă în scopul creării unui deficit pe piață și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Ce amenzi se vor aplica pentru concurența neloială

Principalele sancțiuni pentru practicile de concurență neloială vor fi:

– amendă de la 0,1% – 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării în cazul contravenţiilor săvârşite de întreprinderi, dar nu mai puțin de 10.000 lei

– amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.

În cazul în care persoanele fizice sau juridice recunosc, în mod expres, săvârşirea practicilor de concurenţă neloială (..), autoritatea de concurenţă poate aplica o reducere a amenzii cu un procent cuprins între 10% și 20 % din amenda finală.

În situaţia în care, după obţinerea reducerii amenzii, partea implicată contestă decizia Consiliului Concurenţei, beneficiul reducerii amenzii se va pierde.

Argumentele care stau la baza proiectului de lege sunt cuprinse în nota de fundamentare care poate fi consultata AICI.

                                                                                                                  Adina Silav