4.2 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 21:48
No menu items!

DOCUMENT. Cum vom circula în România, începând de luni

spot_img

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, vineri, prin hotărâre, lista restricțiilor pe care le propune spre a fi aplicate în următoarele 30 de zile, pe întreg teritoriul României, pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Hotărârea CNSU va fi înaintată Guvernului interimar care poate adopta o Hotărâre de Guvern pentru ca măsurile să poată fi aplicate. 

Astfel, va fi interzisă circulația persoanelor în afara gospodăriei noaptea, între orele 22.00 – 5.00, în toată țara, indiferent de rata de incidență din localitate, pentru o perioadă de 30 zile. Măsura nu se va aplica pentru cei care sunt vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Testele negative nu sunt luate în considerare. De asemenea, vor fi excepții pentru cei care merg la serviciu, au o urgență medicală și alte câteva motive întemeiate, care, însă, trebuie să prezinte adeverință de la angajator și legimitație, respectiv, declrație pe propria răspundere. 

Magazinele, restaurantele, mallurile, sălile de fitness, cinematografele, sălile de spectacole se vor închide la ora 21.00. Între orele 21.00-05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. În toate acestea se va intra doar cu certificat verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală.

Vor rămâne deschise pe timpul nopții doar farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Barurile, cluburile și discotecile se închid. 

Nu va fi necesar certificatul verde pentru activitățile religioase precum și cele din unitățile de alimentație publică în care doar se comercializează produsele alimentare și băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, dar și târgurile, bâlciurile și talciocurile.

Sunt exceptați de la prezentarea certificatului verde copiii sub 12 ani.

Hotărârea CNSU poate fi consultată AICI. 

Raluca Dan