8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 10:52
No menu items!

Dobriţoiu: Turcescu face o mascaradă. Livretul atestă calitatea de militar în rezervă, nu activ

spot_img

Potrivit fostului ministru al apărării, cadrele în rezervă primesc soldă doar pentru perioadele de concentare pentru pregătire militară, în baza unui ordin în acest sens semnat de ministrul apărării

Corneliu_Dobritoiu_SZ

Fostul ministru al apărării Corneliu Dobriţoiu, președinte al Comisiei de Apărare din Senat, a declarat, luni, că Robert Turcescu face “o mascaradă”. El a precizat că livretul militar atestă calitatea de cadru militar în rezervă, şi nu activ, iar cadrele în rezervă primesc soldă doar pentru perioadele de concentare pentru pregătire militară, în baza unui ordin de ministru.

Dobriţoiu a fost întrebat dacă un livret militar, precum cel prezentat de Turcescu, îi poate atesta acestuia calitatea de ofiţer acoperit.

Ce ofiţer acoperit, spun eu – îi atestă (livretul – n.r.)  gradul şi funcţia într-o instituţie sau specialitatea militară. Deci, ce pot să spun… Aceasta este o mascaradă a domnului Turcescu în care încearcă să atragă instituţii ale statului, inclusiv răspunderea penală din partea domniei sale, pentru a ţine cald un subiect. Referitor la informaţiile care au apărut ieri pe presă, cu fotografii anexate, am nişte comentarii de făcut în sensul că livretul militar atestă calitatea de cadru militar în rezervă, şi nu activ, a celui care îl posedă. Din câte ştiu, şi-mi aduc aminte bine, domnul Turcescu nu mai avea calitate de ofiţer în rezervă al Ministerului Apărării Naţionale. Ori, de aici până la ofiţer acoperit… Am văzut şi nişte hârtiuţe acolo prin care erau prezentate nişte cifre, mă rog.

Corneliu Dobrițoiu
fost ministru al apărării, președinte – Comisia de Apărare a Senatului

Dobrițoiu a precizat că în cazul ofiţerilor în rezervă aceştia “primesc soldă doar în situaţia în care sunt concentraţi pentru activităţi de pregătire militară, şi numai pentru perioada respectivă”.

În rest, nimeni nu primeşte niciun leu de la Ministerul Apărării, ori eu nu-mi aduc aminte în calitatea de ministru să fi semnat vreun ordin de concentrare pentru domnul Turcescu. Am semnat, e adevărat, un ordin pentru retragerea gradului de locotenent-colonel, având în vedere faptul că acesta a fost obţinut în mod oneros. Mai departe, toată povestea cu ofiţer acoperit, descoperit…. cred că este o temă recurentă celei lansate de către preşedinte şi probabil că într-un puseu aşa de conştiinţă domnul Turcescu a ţinut să genereze senzaţie.

Corneliu Dobrițoiu
fost ministru al apărării, președinte – Comisia de Apărare a Senatului

Senatorul PNL a precizat că i se pare “scandalos” faptul că numele Armatei este “târât” într-un asemenea scandal.

E povestea domnului Turcescu, nu ştiu ce-o fi visat dumnealui noaptea. Dacă are ceva de spus şi dacă vroia să o facă, dacă ar fi fost acoperit într-adevăr undeva şi ar fi avut mustrări de conştiinţă, putea să pună mâna pe un toc şi să-i scrie procurorului general al României (…) şi se desconspira autorităţilor statului. Este un subiect jenant, o picanterie de presă, prin care se doreşte întreţinerea atenţiei publice.

Corneliu Dobrițoiu
fost ministru al apărării, președinte – Comisia de Apărare a Senatului

R.D.