13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 3:44
No menu items!

Doar statul va putea să dea ”stele” hotelurilor. Unitățile de cazare nu se mai pot autoclasifica

spot_img

Doar statul va putea să dea ”stele” hotelurilor. Unitățile de cazare nu se mai pot autoclasifica

Aproape 6.000 de structuri de cazare s-au autoevaluat începând din 2011, din care mai puțin de 2.000 au și fost verificate. Acesta este argumentul pentru care Autoritatea Națională pentru Tursim (ANT) a decis că aceste unități nu-și vor mai putea acorda singure ”stele” sau ”margarete”.

ANT a transmis că va verifica, până la finalul acestui an, peste 4.000 de structuri care s-au autoevaluat începând cu luna februarie 2011. Potrivit ANT, în luna februarie 2011 s-a stabilit printr-un act normativ că unităţile de cazare, fie că sunt hoteluri, moteluri, hosteluri, pensiuni, hanuri sau alte structuri, se pot autoevalua şi autoclasifica.

După autoclasificare, instituţiile statului urmau să verifice dacă numărul de stele pus de proprietar pe faţada hotelului corespunde gradului de confort şi calităţii serviciilor din unitatea respectivă. Astfel, din 2011 s-au autoevaluat în vederea clasificării sau reclasificării 5.947 de structuri de cazare, din care 1.868 au fost verificate.

„Am hotărât să renunţăm la autoclasificare, pentru a creşte calitatea serviciilor şi pentru a nu îi lăsa pe proprietari să interpreteze subiectiv legea. Au fost cazuri în care s-a procedat subiectiv şi când structuri de cazare au fost clasificate la un număr de stele, dar în realitate condiţiile de cazare nu corespundeau”, a declarat agenţiei Mediafax Răzvan Filipescu, preşedintele ANT.

Modificarea normelor metodologice pentru funcţionarea hotelurilor şi agenţiilor de turism, prin care clasificarea structurilor de cazare se realizează de către stat, a fost făcută printr-un ordin al preşedintelui ANT, intrat în vigoare la jumătatea lunii iunie.

Filipescu a spus că toate cele peste 4.000 de unităţi de cazare autoclasificate şi neverificate până în prezent de instituţiile statului vor face obiectul unor controale ale inspectorilor ANT, până la sfârşitul anului. În cazul în care se vor constata neconcordanţe, unităţile de cazare vor fi reclasificate.

„Începând cu 14 iunie, unităţile de cazare depun la ANT documentele pentru clasificare, iar în termen de 30 de zile li se eliberează o autorizaţie de funcţionare provizorie. Aceasta este valabilă pentru maxim 30 de zile, interval în care ANT este obligată să verifice unitatea respectivă. După verificare, în maxim 15 zile autoritatea emite un certificat de clasificare”, a explicat Răzvan Filipescu.

În România sunt înregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere). Numărul total au structurilor de cazare, incluzând hoteluri, moteluri, vile, pensiuni, campinguri etc. este de aproape 8.000 de unităţi.

C.C.