20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 0:50
No menu items!

DNA: Viorel Hrebenciuc și Ilie Sârbu „îl călcau pe cap” pe șeful Romsilva

spot_img

Probele procurorilor DNA în dosarul retrocedărilor ilegale arată că grupul infracțional era coordonat de deputatul PSD Ioan Adam, ajutat de Ilie Sârbu și Viorel Hrebenciuc, care ar fi influențat deciziile responsabililor

Viorel Hrebenciuc_SZ 1

Procurorii arată că deputatul Viorel Hrebenciuc l-a abordat pe Adam Crăciunescu, directorul general Romsilva, prin intermediul senatorului Ilie Sârbu, care avea o foarte mare influență asupra lui Crăciunescu.

Cu ocazia unei întâlniri dintre Hrebenciuc Viorel și Bengescu Dan Costin, din 13august 2014, primul a afirmat că trebuie să vorbească cu Sârbu Ilie pentru a-l ”călca pe cap” pe Crăciunescu Adam, din această sintagmă folosită înțelegând că se intenționa luarea de măsuri drastice față de directorul RNP ROMSILVA dacă nu va respecta sarcinile trasate de către Hrebenciuc Viorel şi va mai face apărări în instanţă deoarece trebuia să aibă o atitudine împotriva atribuțiilor de serviciu, manifestându-și intenția de a-i oferi acestuia drept ”donație” o suprafață din pădurea a cărei punere în posesie ar facilita-o.

dosar DNA

Procurorii au stabilit că fiecare avea rolul său, bine stabilit. Viorel Hrebenciuc a fost rugat de primarul comunei Căiuți, din județul Bacău, Iulian Durlan, să își folosească influența politică la nivelul instituțiilor și autorităților publice din județul Bacău și de la nivel central pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite.

Din convorbirile telefonice purtate de către Adam Ioan, Bengescu Dan Costin și Hrebenciuc Viorel rezultă că aceștia au menționat de mai multe ori și numele lui Pocovnicu Constantin Dorian, actualul prefect al județului Bacău și președinte al Comisiei de fond funciar Bacău.

În continuare, Viorel Hrebenciuc îi transmite lui Ioan Adam că „suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%!” precum şi că „sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi.  O să vezi.”.

dosar DNA

De asemenea, susțin anchetatorii, în cursul lunii septembrie 2013, Viorel Hrebenciuc a intervenit pe lângă membrii comisiilor locale Dărmăneşti şi Dofteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, astfel încât aceştia să accepte predarea directă a suprafeţelor de pădure, fără avizul Comisiei Judeţene de Fond Funciar, în conformitate cu strategia de acţiune convenită în prealabil cu Bengescu Dan Costin.

Astfel, în discuţia din data de 09.09.2013 purtată cu Bengescu Dan Costin, parlamentarul Hrebenciuc Viorel îi explică acestuia că directorul Direcţiei Silvice Bacău – Ghelasă Viorel Gheorghe va fi chemat la Bucureşti, pentru a fi „instruit” cum să procedeze în privinţa demersurilor efectuate pentru punerea în executare a hotărârii judecătorilor Tribunalului Covasna care în revizuire au dispus restituirea în natură a celor 43.277 ha pădure.

dosar DNA

Din datele existente în dosar, mai rezultă că pentru a se reuși obținerea în mod nelegal a acestei hotărâri judecătorești au colaborat avocatul Adam Ioan, Paltin Gheorghe Sturdza, dar și magistrații Ordog Lorand Andras,  Uță Gabriel și Velican Maria Daniela.

Ilie Sârbu și Viorel Hrebenciuc sunt suspectați, alături de trei judecători, deputatul PSD Ioan Adam și un avocat, alături de funcționari publici, de retrocedarea ilegală a unor suprafețe de zeci de mii de hectare de pădure în mai multe județe.