24.6 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023 - 17:15
No menu items!

DNA verifică în ce măsură firmele lui Sebastian Ghiță și ale fratelui acestuia au prejudiciat bugetul de stat

spot_img

După o perioadă de acalmie generată de scoaterea la lumină a neregulilor din DNA din perioada mandatelor Laurei Codruța Kovesi, procurorii anticorupție s-au apucat din nou de treabă, spun mai multe surse judiciare.

Astfel, dacă în perioada Kovesi dosarele lui Sebastian Ghiță erau instrumentate la DNA Ploiești, în prezent procurorii de la Structura Centrală a DNA instrumentează într-un ritm intens mai multe dosare în care ar putea fi vizați Sebastian Ghiță dar și fratele său, Alexandru Ghiță.

Sursele noastre judiciare ne-au vorbit de cel puțin două dosare în care sunt investigate afacerile fraților Ghiță.

În primul dosar, instrumentat de procurorul Marian Pată se verifică în ce măsură, printr-o serie de operațiuni comerciale între firmele controlate de cei doi frați, s-a prejudiciat bugetul de stat prin scăderea cotei de TVA.

În ce privește cea de-a doua cauză ea este instrumentată de procurorii Marian Drăgulescu și Alin Eduard Poterașu și vizează, conform surselor noastre, circuitul banilor proveniți din mai multe contracte publice câștigate de firme din grupul fraților Ghiță.

În ultima perioadă, în cele două dosare s-au făcut audieri aproape zilnice, procurorii solicitând și de pe la diverși parteneri de afaceri diverse documene vizavi de relațiile cu firmele fraților Ghiță. Inclusiv Alexandru Ghiță a fost pe la DNA în urmă cu câteva zile dar nu e clar dacă a fost audiat sau doar a predat niște documente solicitate de procurori.

Unul din anchetatorii fraților Ghiță, Marian Drăgulescu, este procurorul care, în 2017, pe vremea când lucra la Parchetul General, îl reținea pentru 24 de ore într-un dosar de evaziune fiscală pe Ilie Dragne, administratorul de atunci al fermei de porci Salcia, afacere controlată de fiul liderului PSD, Liviu Dragnea.

De altfel, acum patru zile Sebastian Ghiță anunța printr-o postare pe rețelele de socializare că și-ar retrage candidatura la europarlamentare de pe lista Partidului România Unită (PRU) și lansa un nou atac la adresa DNA, amenințând că va sesiza Secția pentru anchetarea magistraților. Omul de afaceri, care a fugit în Serbia în 2017, scria în postarea de pe Facebook că membri ai familiei sale și ”zeci de alți oameni” au fost chemați din nou la DNA de către ”acoliții lui Kovesi”, pentru fapte din 2010, pe care ”le-au mai cercetat de 10 ori până acum”.

Cristi Ciupercă