21 C
București
marți, 18 mai 2021 - 19:36

DNA se dotează cu tehnică de interceptare și cu 140 de noi angajați

spot_img

Direcția Națională Anticorupție vrea să angajeze, în stare de alertă, 140 de ofițeri de poliție și personal tehnic de specialitate și să se doteze cu un sistem de interceptare de peste 3 milioane de lei.

DNA cere, prin Ministerul Justiției, o hotărâre de guvern pentru angajarea a 90 de ofițeri și agenți de poliție judiciară și 50 de oameni pentru auxiliarul de specialitate, deoarece în starea de alertă, posturile sunt blocate în afara domeniilor de sănătăte, învățământ și ordine publică.

DNA motivează proiectul pentru angajarea a 140 de oameni prin “crearea unei unităţi logistice de sprijin tehnic al activităţii procurorilor anticorupţie, prin dezvoltarea actualului Serviciu Tehnic și asigurarea resurselor financiare pentru funcţionarea în conformitate cu cerinţele legale a unităţii logistice de sprijin tehnic al activităţii procurorilor anticorupţie”, dup[ cum se arată în Nota de Fundamentare.

În prezent, Direcția Națională Anticorupție funcționează cu un număr de 260 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară. Acest număr de posturi este insuficient în vederea realizării atribuțiilor specifice activității de supraveghere tehnică (gestionarea infrastructurii tehnice suplimentare, monitorizarea în timp real a comunicațiilor interceptate, supravegheri operative și înregistrări ambientale în spații publice sau private), mai arată DNA.

Totodată, Direcția arată impactul bugetar al acestor angajări.

  • ofițeri și agenți de poliție judiciară: 90 ofițeri și agenți de poliție judiciară  x 17.601 lei = 1.584.090 lei/lună

– grefieri: 50 grefieri x 9.305 lei = 465.250 lei/lună.

19.009.500 lei reprezintă venitul brut anual aferent celor 90 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară, iar 5.582.900 lei reprezintă venitul brut anual pentru cele 50 de posturi de grefier. La aceste sume, se va adăuga, pentru ambele categorii de personal, suma de 46.110 lei/lună reprezentând contribuția lunară de asigurări de muncă de 2,25% aplicat la totalul brut al salariilor de bază (respectiv 553.329 lei/an).

Un alt anunț al DNA din ultimele 2 zile este cel pentru un “Contract de furnizare sistem multifuncțional de interceptare integrat”, contract care ar urma să coste 3.110.000 de lei, fără TVA.

Este vorba de un sistem portabil multifuncțional de interceptare, un autoturism tip SUV cu tracțiune 4×4 precum și servicii de instalare, configurare, întreţinere și update a sistemului de telecomunicaţii și a elementelor din compunerea lui, conform anunțului de pe site-ul de licitații publice. Noul echipament este încadrat, din punct de vedere financiar, în categoria “Sistem de telecomunicații”. Echipamentul se cumpără prin licitație restrânsă, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 5 octombrie 2020. Licitația va fi atribuită pe baza criteriului “cel mai bun raport calitate – preț”.